• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új terápiás lehetőségek a myeloma kezelésére

PR Forrás: (X)
Új terápiás lehetőségek a myeloma kezelésére

Az új szerek jelentősen meghosszabbítják a túlélést és jobb életminőséget is biztosítanak az érintetteknek.

VII. Miskolci Myeloma Konferenciára ez év február végén került sor Lillafüreden, a Hotel Palotában. A korábbi eseményekhez képest a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság (MHTT) elnöksége megújult formában tartotta meg a konferenciát, igyekeztek több lehetőséget kínálni az egyes centrumoknak arra, hogy bemutathassák saját munkájukat, tapasztalataikat.

Mindez jól rímelt arra a szándékra, hogy a konferencia összefoglalja azokat a tapasztalatokat, amiket e több arcú betegség kezelésében szereztek a magyar szakemberek. A myeloma multiplex betegség rendkívül változatos tüneteket okozhat és szinte minden betegnél kissé másképpen jelentkezik, így a kezelése sem egyetlen séma alapján történik. Éppen ezért (is) fontos, hogy e betegség kezelésében minél több tapasztalatot oszthassanak meg egymással a szakemberek.

Viszonylag gyakori kórképről van szó, Magyarországon évente 350-400 új esetet diagnosztizálnak. E betegség egyelőre nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető, így sok beteg évekig, évtizedekig teljes életet élhet, ezért az összes terápiában részesülő beteg száma nagyjából 1200 fő.

A hagyományos terápiás lehetőségek, bár képesek a betegek életének meghosszabbítására, az életminőségre jelentős negatív hatást gyakorolnak. Radványi Gáspár professzor, a kongresszus elnöke úgy fogalmazott, hogy e szerekből már kihozta a tudomány, amit lehetett, így új utakat kell keresni.

Az elmúlt évtizedben – mint az onkológia sok más részterületén is – forradalmi változások történtek, számos új kezelési lehetőség és módszer jelent meg. Mivel e betegeket kizárólag hematológiai centrumokban részesítik ellátásban, így a hazai szakmának lehetősége volt ezen új terápiákkal megismerkedni és azokkal tapasztalatokat szerezni.

Mivel a betegség nem gyógyítható, így a kezelések során törvényszerűen vannak felívelő szakaszok és kisebb visszaesések is. A kezelésekben az új gyógyszerek megjelenése döntő változást hozott. Borbényi Zita professzor asszony elmondta, hogy ezek a készítmények már nem általános daganatölő szerek, hanem speciálisan, egy-egy jelátviteli úton keresztül tudják a daganatos sejteket elpusztítani. Az új szerek jelentősen meghosszabbítják a túlélést és jobb életminőséget is biztosítanak az érintetteknek.

Alkalmazásuk jellemzően kombinációban történik. E kombinációk összeállítása betegenként változó lehet, illetve ha csökken egy adott kombináció hatékonysága egy adott betegnél, akkor a következő kezelésre érdemes a kombináción változtatni. E munka szépségéről egyébként sokat elmond az a konferencia előadás, ami egy beteg nyolc vonalbeli kezelését mutatta be.

Az új kezelések kapcsán mindkét szakértő aláhúzta, hogy egy-egy új gyógyszer piacra kerüléséhez számos klinikai vizsgálatra van szükség, és Magyarország élen jár a nemzetközi klinikai vizsgálatokban történő részvételben. Ennek számos előnye van: a betegek korábban és ingyenesen jutnak az új innovatív készítményekhez, a kezelőorvosoknak pedig alkalmuk nyílik közvetlen tapasztalatokat gyűjteni. Így, mire a hatóságok törzskönyvezik az új terápiát, a magyar kezelőorvosok maximálisan felkészültek azok napi szintű alkalmazására. E modern terápiák közül pár már most is elérhető, azonban csak egyedi méltányossági kérelem alapján, ami a szakértők megfogalmazása szerint nem kis adminisztrációs terhet ró a kezelőorvosra.

A konferencia előadásai és szakértői nyilatkozatai egyértelműen mutatják, hogy a magyar szakma jól ismeri a legmodernebb innovatív terápiás eszközöket is, tisztában vannak az előnyökkel és az esetleges mellékhatásokkal is. Elmondható, hogy „felkészültek" az új terápiák bevetésére és nagy várakozással tekintenek az új szerek finanszírozásba kerülésére.