• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Adóváltozások 2004-től

Praxis Forrás: Weborvos

Összeállításunk a legfontosabb, jövőre életbe lépő adóváltozásokat gyűjtötte csokorba.

1. Az idei 20-30-40 százalékról 18-26-38 százalékra csökkennek az adókulcsok. Az alsó sávhatár 800 ezer forintra, a felső 1 millió 350 ezer forintról 1,5 millió forintra nő.

2. A januártól havi 50 ezer forintról 53 ezer forintra emelkedő minimálbér adómentesítésének érdekében havi 9540 forint összegű kiegészítő adójóváírás érvényesíthető, 720 ezer forintig teljes egészében, fölötte 756 ezer forintig csökkenő összegben.

3. Nem számolható el (a jelenleg 25 százalékos mértékű) adókedvezmény az egyéni nyugdíjjárulék, illetve a magán- nyugdíjpénztári tagdíj után.

4. A lakáshitelek törlesztő részletének adókedvezmény maximuma 240 ezer forintról 120 ezer forintra, a részlet után érvényesíthető hányad 40-ről 30 százalékra csökken. Az adókedvezmény a jövedelemtől függő.

5. A munkáltató által adható melegétkeztetés havi adómentes értékhatára 6 ezer forintra, a hidegé 3500-ra nő. Ezentúl nem csak a munkahelyen és elérhető közelségben, hanem bárhol adómentes az étkezés, és a munkaidő után is.

6. A szülőnek gyermekük iskolakezdéséhez 15 ezer forint adómentes támogatás adható a mostani 10 ezer forint helyett.

7. Tízszeresére, 5 ezer forintra nő a kifizető által személyenként és alkalmanként adható kis értékű ajándék adómentes összeghatára ( évente erre továbbra is háromszor van mód ).

8. Megszűnik a befektetési adóhitel, a fennálló állományt legkésőbb 2007. április 20-áig vissza kell fizetni. Az ennél korábbi visszafizetésre kedvezmény jár.

9. Nő az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári befizetések utáni adókedvezmény - 100 ezer forintról 120 ezer forintra, illetve 130 ezer forintról 150 ezer forintra. A munkáltatók pénztári hozzájárulásának adómentes értékhatára a minimálbérről annak 130 százalékára nő, így a munkavállalónként havonta adó nélkül befizethető összeg 68 900 forint, illetve legfeljebb a minimálbér.

10. Korlátlan időre elhatárolhatja veszteségét, és az iparűzési adó 25 százalékával mérsékelheti adóalapját az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő.

11. Vállalkozói kivétnek minősül a magáncélra elköltött kiadás alapján elszámolt vállalkozói költség.

12. Duplájára nő a cégautó adó.

13. A társasági adóban az adókulcs 18-ról 16 százalékra csökken.

14. Az adózás előtti eredményt csökkenti az iparűzési adó 25 százaléka, ha 6 társaságnak az adóév végén nincs köztartozása.

15. Az elhatárolt veszteség ezentúl korlátlan ideig beszámítható, de ehhez huzamos veszteségeség esetén adóhatósági engedély is szükséges.

16. Nemcsak a kis,- hanem a középvállalkozások is csökkenthetik adóalapjukat beruházásaik értékével, de legfeljebb az adózás előtti nyereséggel, illetve 30 millió forinttal.

17. Veszteséges kedvezményezett eszközátruházás esetén a könyvszerinti érték bevételt meghaladó részével növelni kell az adózás előtti eredményt.

18. Az ÁFA alanyi adómentesség éves bevételi határa 2 millió forintról 4 millió forintra nő. Azok is választhatják az alanyi áfamentességet, akik ebből a körből tavaly vagy az idén a korlát túllépése miatt kerültek ki, de bevételük 4 millió forintnál kevesebb volt.

19. A 2004-re még tavaly elfogadott módosítások szerint nem vonható le a személygépkocsival kapcsolatos költségek, a parkolási és az úthasználati díj áfája.

20. Öt százalékra nő a nulla százalékos adókulcs (humán gyógyszerek, orvosi, humáncélra felhasznált bizonyos eszközök), a 12-es 15 százalékra emelkedik.

21. A személyi jövedelemadózásban adóhatósági adó megállapítás is lehetséges, de csak az adózó kérelmére, első ízben 2005-ben.

22. Belföldi rendszámú jármű vétele esetén megszűnik a gépjárművásárló adóbevallási kötelezettsége: az adót az adóhatóság veti ki.

23. Új adók kerültek bevezetésre: Innovációs járulék fizetésére kötelezettek a számviteli törvény hatálya alá tartozó cégek, kivéve a mikro vállalkozásokat. A járulék alapja azonos az iparűzési adóéval, mértéke 2004-ben kisvállalkozások esetén 0,05 százalék, más társaságoknál 0,2 százalék, amely a következő években fokozatosan 0,2, illetve 0,3 százalékra nő. Energiaadó fizetésére kötelezett a közüzemi szolgáltató.Környezetterhelési díjat a levegőt, vizet, csatornát, talajt terhelő anyagot kibocsájtó vállalkozásoknak kell fizetniük. Regisztrációs adó a személygépkocsik mostani fogyasztási adóját váltja fel.Mértéke az űrtartalomtól és a környezetvédelmi besorolástól függően 90 ezer és 1,6 millió forint között lesz, az adót a kocsi forgalomba helyezésekor kell mejd fizetni.

24. 2004. január 1-jétől az adóalapot csökkenti a befektetett pénzügyi eszközök után kapott kamat, illetve egyéb kamatok és kamatjellegű bevételek 50 százaláka.

25. Valamennyi vállalkozás- nemcsak a magánszemély vállalkozó- jogosult az iparűzési adó alapját egyszerűsített módon megállapítani, ha éves nettó árbevétele nem haladja meg a 4 millió forintot. Az egyszerűsített adóalap megegyezik a nettó árbevétel 80 százalékával.

Legolvasottabb cikkeink