• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vállalkozói járulék munkanélküliségre

Praxis Forrás: HVG

A 2005-ben minimum havi 2280 forintos új kiadás révén az érintettek munkanélkülivé válásukkor pénzbeli ellátást kaphatnak.

Januártól 4 százalékos vállalkozói járulék fizetésére lesznek kötelezettek az egyéni és a társas vállalkozók. A 2005-ben minimum havi 2280 forintos új kiadás révén az érintettek munkanélkülivé válásukkor pénzbeli ellátást kaphatnak - írja a HVG.


Szokványosnak nemigen mondható, hogy valakit örömmel tölt el, ha hirtelen új terhet raknak rá az országgyűlési döntések. A ritka kivételek közé tartozik az úgynevezett vállalkozói járulék, amelynek 2005. évi bevezetéséről a foglalkoztatási törvény múlt heti módosításával döntött a parlament. E szerint januártól az egészségbiztosításijárulék-köteles jövedelmük, de legalább a minimálbér (2005-ben havi 57 ezer forint) után 4 százalékos vállalkozói járulék fizetésére kötelezettek az egyéni és a társas vállalkozók, például a bt-beltagok.

 
Mindkét körben csak a főállásúakra hárul ez az új kötelezettség, azokra tehát nem, akiknek vállalkozói tevékenységükkel egyidejűleg munkaviszonyuk is van, és munkaidejük eléri a heti 36 órát. Nem kell fizetniük a 4 százalékot a nyugdíjasoknak, illetve a nyugellátásra jogosultaknak sem. „A vállalkozói járulék megfelel a 3 százalékos munkaadói és az 1 százalékos munkavállalói járuléknak, célja pedig az, hogy a tönkrement vállalkozók is részesüljenek munkanélküliségük esetén munkanélküli-ellátásban" - tájékoztatta a HVG-t Garzó Lilla, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) helyettes államtitkára.

A munkavállalói járulékot az egyén jövedelméből vonják le, a munkaadóit pedig a jogi személyiségű vagy a nélküli gazdasági társaságok és az egyéni vállalkozók eddig is egyaránt fizették, de kizárólag munkavállalóik után. Miután azonban az egyéni vállalkozó és a bt-beltag jogilag nincs munkaviszonyban, saját maga után nem volt kötelezett járulékfizetésre, ezért ellátást sem kaphatott.

Legolvasottabb cikkeink