• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

10 éves a Bethesda Gyermekkórház Fájdalomkezelő Centruma

Regionális hírek 2023.03.06 Forrás: Weborvos
10 éves a Bethesda Gyermekkórház Fájdalomkezelő Centruma

A gyógyító közösség sokféle szakembere közösen segít egy-egy családnak a fájdalommal való megküzdésben.

Fájdalommentes kórház? Létezhet! A Bethesda Gyermekkórház Fájdalomkezelő Centruma 10 éve nyitotta meg kapuit a krónikus fájdalomban szenvedő gyermekek családjai előtt dr. Gyimesi-Szikszai Andrea és Dr. Major János kezdeményezésére. A kezdetben csak pár munkaórában működő Ambulancia az elmúlt évekre Közép-Európa első Fájdalomkezelő Centrumává fejlődött.

Beneda Attila, családügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy „a családtámogatások nem érnek sokat, ha nincs egy támogató háttér, amelyet az orvosok tudnak adni a beteg gyermeknek. Társadalmi jelentősége van annak a különleges bánásmódnak, amellyel itt a Bethesdában találkoznak a gyermekek.”

„A Bethesdában a szakemberek felismerik azokat az ellátatlan igényeket, amelyet a megfáradt egészségügy gyakran nem tud ellátni. Ehhez küldetéses emberek kellenek, olyanok, akikben van bátorság. Ennek ünnepe ez a mai nap is” - méltatta a központ fontosságát Dr. Szabó Miklós, egyetemi tanár, a Bethesda Gyermekkórház Felügyelő Bizottságának elnöke

Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója megerősítette, hogy mindig az ellátatlan gyermek a legfőbb motiváció, így lett egy kis ambulanciából országos jelentőségű fájdalomcentrum.

Mi az a krónikus fájdalom?

Gyermekkorban azokat az elhúzódó́ fájdalmakat tartjuk krónikusnak, amelyek legalább 3 hónapja fennállnak, illetve rendszeresen visszatérnek. A magyar gyermekek mintegy 30%-a érintett a krónikus fájdalomban, és saját 2016-os vizsgálat alapján minden 20. gyermek tartós, folyamatos fájdalommal küzd. A Centrumban leggyakrabban fejfájás, hasfájás és ízületi fájdalmak miatt jelentkeznek a gyermekek és családjaik.

A fájdalom a gyermek (és a család) életminőségét is jelentősen befolyásolja, hosszú távon, kezelés nélkül a fájdalom felnőttkorban is fennmaradhat, annak minden egészségügyi és társadalmi költségével.

Sok betegre jellemző, hogy fájdalmuk nem csupán egy, hanem egyszerre több testtájat is érint. Az ellátott páciensek döntő többségénél úgynevezett elsődleges fájdalom szindrómával találkoznak, ami azt jelenti, hogy a fájdalom elveszítette vészjelző működését, és így nem pusztán egy szövetsérülés vagy fertőzéses-gyulladásos betegség jele, hanem maga a fájdalom a betegség. A panaszok jellemzően hónapok vagy akár évek óta állnak fenn számos kezelési kísérlet ellenére.

VR szemüveggel a fájdalom ellen?

A Centrum csapata elkötelezett a heveny fájdalom csillapításának ügye mellett is, ezért egyre inkább vezető szerepet vállal a Bethesda Gyermekkórház egyéb járó- és fekvőbeteg részlegein a fájdalomcsillapítás fejlesztésében és támogatásában. Aktuálisan pl. virtuális realitás (VR) szemüveg alkalmazásával is segítjük a fájdalmas orvosi tevékenységek elviselhetőbbé tételét.

A gyógyító közösség sokféle szakembere közösen segít egy-egy családnak a fájdalommal való megküzdésben. A kezelésbe bevonják a családot, a pedagógusokat, de együttműködnek a Bethesda Gyermekkórház más gyógyító osztályaival és külső szakemberekkel is.

Jelenleg évente 400 ambuláns és csoportterápiás, valamint 50 nappali osztályos kezelést végeznek. A betegek sokszor az ország távoli részéről érkeznek, korlátozott terápiás lehetőségekkel. Az ő hatékonyabb ellátásuk, támogatásuk, valamit a krónikus fájdalommal kapcsolatos ismeretek és terápiás lehetőségek minél szélesebb körű terjesztése érdekében önsegítő könyv, honlap és tizenéveseknek szóló ingyenesen elérhető munkafüzet létrehozását is tervezik az idei év folyamán.

Legolvasottabb cikkeink