• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

1587 szolnoki diák lett képzett elsősegély-nyújtó

Regionális hírek 2018.05.29 Forrás: Weborvos Szerző:
1587 szolnoki diák lett képzett elsősegély-nyújtó

Az ismeretanyag szerves részét képezte az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon defibrillátor alkalmazásával.

 Sokan kerülhetnek olyan helyzetbe a mindennapok során, hogy közelükben elsősegélyre szorul egy-egy embertársuk. Legtöbbször azonban az ebbéli ismertek foghíjasok vagy hiányoznak. Hogy minél többen helytállhassanak egy ilyen helyzetben Szolnok önkormányzata elsősegély-nyújtási alapismereteket elsajátító képzés megszervezését vállalta a városban tanuló 9. évfolyamos diákok számára. A képzést hétfőn értékelték, és Szabó István alpolgármester illetve Kardos József vezető mentőtiszt egyaránt sikeresnek és folytatásra érdemesnek ítélte a kezdeményezést.

A város humánus ötletét a közoktatási intézmények is támogatták, hiszen azok is úgy vélték, fontos tenni azért valamit, hogy a diákok baj esetén ne féljenek odamenni a rászorulóhoz - míg odaér a szakavatott segítő - ilyenkor ugyanis minden perc számít.

Az önkormányzat, a Szolnoki Tankerületi Központ, a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum vezetői tavaly októberben írtak alá a képzés lebonyolításáról együttműködési megállapodást, ehhez később a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium is csatlakozott.

A tematika kidolgozását és az elsősegély-nyújtási alapismeretek oktatását az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezet megyei kirendeltségének munkatársai és a Szolgáltatási Szakképzési Centrum szakoktatói végezték a megadott tematika alapján. Az oktatást 2x3, azaz 6 órában biztosították csoportokra bontva a fiatalokat.

Az ismeretanyag szerves részét képezte az újraélesztés elsajátítása, gyakorlása AMBU fantomon defibrillátor alkalmazásával. Életveszélyes állapotok ellátása, így eszköz nélküli légútbiztosítás, eszméletvesztés esetén felmerülő teendők megismerése, stabil oldalfekvő helyzet helyes kialakítása, életveszélyes vérzések ellátása, Heimlich-féle műfogás gyakorlása. Végül a csonttörések ellátása, sérült végtag ideiglenes rögzítése, égési sérülések megfelelő ellátása szerepelt a tanulandók között.

Az elsősegély-képzésen 1587 diák vett részt. Az önkormányzat a képzés eredményes, sikeres megvalósítása érdekében két defibrillátort és két gyakorló fantom készüléket vásárolt, illetve a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum is felajánlotta már meglévő eszközeit.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink