• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

17 millió forintos adomány az SE koraszülött osztályának

Regionális hírek 2020.11.20 Forrás: Weborvos
17 millió forintos adomány az SE koraszülött osztályának

Speciális testhűtést és felmelegítést biztosító készülékkel, oxigén-szint mérő műszerrel, babafigyelő monitorokkal gazdagodtak.

A koraszülöttek ellátásához minden modern eszköz és műszer létfontosságú lehet. Nagy súly nehezedik ugyanakkor az orvosokra és ápolókra is: minden egyes mozdulatuk, de még a hangjuk és a szavaik is hatással lehetnek a babák állapotára. „Az újszülött intenzív ellátásban – hiába, hogy olyan kicsik és védtelenek a babák – a szakorvosokra és a nővérekre nagyon komoly fizikális és pszichés terhelést ró a folyamatos aktív figyelem, a kiszámíthatatlan és váratlan helyzetek, a szüntelen, magasszintű felelősséghordozás.” – fogalmaz dr. Szabó Miklós egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályának vezetője.

Fontos szerep jut tehát a szakellátók sokoldalú képzésének, 2019 óta pedig ezen a területen is együttműködik a Generali a koraszülött osztályokkal. A THSN az Újszülöttekért program keretében indított speciális képzéseken a szakdolgozók segítséget kapnak a mentális terhelés kezelésében, valamint a hatékonyabb orvos-nővér-szülő kommunikáció elsajátításában. Mindez pedig a babák eredményesebb gyógyításához és bizalmon alapuló, családbarát ellátáshoz vezet. 

A Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinikája idén több mint 16 millió forint értékű eszköztámogatást kapott a Generalitól, mellyel nagyban hozzájárult a koraszülött csecsemők világszínvonalú ellátásához. Többek között speciális testhűtést és felmelegítést biztosító készülékkel, oxigén-szint mérő műszerrel, babafigyelő monitorokkal gazdagodott az Újszülött Intenzív Osztály. „Havonta 3-5 olyan babát kezelünk, akinél hűtés-, agyi EEG és agyi oxigén monitorizálásra van szükség. Ezek nélkül az eszközök nélkül bizonyosan nem tudnánk őket ilyen magas színvonalon gyógyítani. Nyugodtan állíthatjuk, hogy havonta legalább két olyan kis betegünk van, akiknek az életét vagy a testi épségét ezekkel az újonnan kapott eszközökkel menthetjük meg” – mondja Szabó Miklós.

 

Legolvasottabb cikkeink