• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

25 éve képez szociális munkásokat az egyetem

Regionális hírek Forrás: Weborvos

1990-ben kezdődött el a szociális munkások képzése az országban, köztük a Debreceni Egyetem nyíregyházi karán.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán működő szociális munkás képzés idén ünnepli 25 éves jubileumát. Az első évfolyamon és az azt követő évtizedekben szociális munkás diplomát szerzett végzett hallgatók élenjárók voltak a szociális munka elismertetésében. A szociális munkások képzése immár negyedszázada lehetővé teszi a szakképzett szociális szakemberek professzionális segítő munkáját a helyi közösségekben, a szociális, a gyermekvédelmi és az egészségügyi intézményekben - tájékoztatott a Debreceni Egyetem.

A képzés immár 25 éve működik, és folyamatosan fejlődik. Napjainkban a hallgatók szakképzésben, alapszakon és mesterképzésekben tanulnak szociális munkát. A nálunk végzett szociális munkások a mindennapokban bizonyítják felkészültségüket a segítségnyújtásra, legyen szó gyerekekről, családokról, fogyatékosokról, idősekről, munkanélküliekről, szegényekről, hajléktalanokról, szenvedélybetegekről vagy kórházi ellátást igénylőkről - tartalmazza a közlemény.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara ma délután tartja meg a szociális munkás képzés 25 éves évfordulója alkalmából szervezett jubileumi rendezvényt, melyre várják volt és jelenlegi diákjakat, oktatóikat, munkatársaikat, tereptanáraikat és a  partnerintézmények képviselőit.

Az esemény érdekességének ígérkezik az  "A jövő elkezdődött" című tematikus beszélgetés az egyetemről, a szakmáról, a képzésről, pályautakról, személyes hatékonyságról, szakma etikáról, szakmai érdekvédelemről, a szociális munka aktuális feladatairól, a munkaerő-piaci lehetőségekről, a hallgatói és az alumni életről.

A beszélgetés néhány előre kidolgozott kérdés mentén zajlik, előre meghatározott forgatókönyv szerint. A kérdések az összejövetel témájára fókuszálnak. Az asztaltársaságok egy kérdésről 20-30  percig beszélgetnek, aztán az asztalgazda kivételével a többiek új asztalokhoz mennek. Ott röviden megosztják egymással a korábbi kör észrevételeit, majd az új kérdéssel folytatják a közös  gondolkodást. Az összejövetel során a résztvevőkkel együtt a gondolatok és ötletek is vándorolnak az asztalok között és számtalan variációban összekapcsolódnak.