• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

666 millió: nyárra megújul az ajkai kórház

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Évek óta jelentős üzemeltetési és fenntartási nehézségekkel kűzd a kórház.

A Magyar Imre Kórház a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megjelentetett, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) "Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése" című pályázatán, az Új Széchenyi Terv keretében nyert támogatást a projekt megvalósításához. Az építési munkálatok előreláthatólag 2013 júliusáig tartanak, melynek eredményeként összesen 666 millió forint értékű beruházás valósul meg az intézményben. A fejlesztésnek köszönhetően történik meg a kórház épületrészeinek energiahatékonysági felújítása és modernizálása - tudatta közleményben az intézmény.

A magas energiaköltségek, rendkívül rossz energiahatékonyság hosszú évek óta jelentős üzemeltetési és fenntartási nehézségek elé állítja a kórházat. Az épület területi, tájolási elhelyezése révén az elavult nyílászárók télen szinte „átjáróházat" biztosítanak a hideg levegőnek, ezáltal az ott tartózkodó betegek és dolgozók életfeltételeit, közérzetét rontják. Az épület túlzott működtetési, elsősorban fűtési költségei a fenntartót terhelik, így ezek csökkentése az elsődleges feladat a projekt megvalósítása során. Az épületek energetikai felújítása épületbiztonsági, egészségügyi, higiéniai, ergonómiai szempontból is nagyon fontos.
A projekt megvalósításával hosszú időre megoldódik a kórház épületének homlokzati állagmegóvása, másrészt a korszerű épületszerkezeti követelmények kielégítése révén nagyságrendekkel csökkenthetők az energiafelhasználás költségei.

Az aktuális  munkálatok
A kivitelezés alatt álló létesítmény I. és II. üteme, a "B" épületszárny felújítása befejeződött. Az épületszárnyon az új alumínium szerkezetű függönyfal-rendszer kivitelezése elkészült, a fűtési strangok szétválasztásával együtt. Ezzel az épületszárny homlokzati hőszigetelése lényegesen jobb minőségűvé vált, mint az a korábbi években volt. A fűtési rendszer szétválasztásával megvalósíthatóvá vált a strangonkénti szakaszolás. Az elvégzett munka következtében a fűtési energia jelentősen csökkenni fog az előző évekhez viszonyítva.

A "B" épületszárny kivitelezése alapvetően két ütemben készült, első részben a szárnyvég, majd a középső lépcsőházi maghoz közeli területeken történt a munkavégzés. A munkavégzés alá vett területeken a betegellátás kiköltöztetésre került, az I. ütemben a kivitelezés alatt álló részek a folyosón ideiglenes paravánfallal leszakaszolva biztosították a kórház részére a további betegellátás lehetőségét. A II. ütemben a kivitelező biztosította a kórház részére a folyosó használhatóságát, így a szárnyvégi, már elkészült terekbe vissza tudott költözni a betegellátás.

A következő ütemben a "C" épületszárny újul meg, melynek az állványozása már megkezdődött. Ez az épületrész is két ütemben kerül átépítésre. A kórház a "C" épületszárnyat a műtők és a szülészet kivételével nagy részben kiürítette. Ezeken a területeken az építési munkavégzés ideiglenesen épített gipszkarton válaszfalak mögött történik, így biztosítva az osztályok folyamatos átépítés alatti működését. A "C" épületszárny teljes homlokzati függönyfal cseréje, illetve a fűtési rendszer szakaszolhatóvá tétele 2013. február közepéig valósul meg.