• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

80 éves a fogászati oktatás Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

Ebben az évben a fogszabályozásra fókuszálnak a továbbképzésen a többi téma mellett.

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara tizenhatodik alkalommal tartja meg a Debreceni Fogászati Napokat, ezúttal április 16-18. között a Nagyerdei Stadionban. A fogászati oktatás és a szakorvosképzés 80 éve kezdődött meg az egyetemen. A rendezvényen a jeles évfordulóról is megemlékeztek - tudósított az intézmény honlapja.

Hegedűs Csaba, a kar dékánja a konferencia csütörtöki megnyitóján kiemelte: az egyetem ezzel a továbbképzéssel járul hozzá ahhoz, hogy a régióban dolgozó fogorvosok rendszeresen megkaphassák a legújabb szakmai ismereteket. A tanácskozásnak minden évben van egy kiemelt témája, ebben az évben a fogszabályozásra fókuszálnak a szakemberek – tette hozzá az egyetemi tanár.

„80 éves a fogászati oktatás a Debreceni Egyetemen" címmel Kelentey Barna, a Fogorvostudományi Kar egyetemi docense tartott előadást a megnyitót követően. A doktor felidézte, hogy már az 1920-as évek végén létrejött a sebészeti klinikán belül a stomatológiai részleg Hüttl Tivadar professzor intézetvezetése idején. A Stomatológiai Poliklinika azonban csak később, 1935 februárjában kezdte meg működését a sebészeti klinika keleti szárnyában, szakelőadónak pedig Csilléry Andrást kérték fel. A szakorvosképzés 1935. szeptember 1-től indulhatott meg. Abban az évben négyezer, a következő évben azonban már több mint ötezer esetet láttak el az orvosok. A Stomatológiai Klinika 1940-ben nyílt meg, az éves betegforgalom akkor már meghaladta a nyolcezret.

Az előadó prezentációjában visszaemlékezett a klinika legendás alakjaira is, köztük Szentpétery Józsefre, akinek nevéhez kötődik a fogorvosképzés kidolgozása és a fogászati körkezelő ötletének megálmodása.

A konferenciára a hazai szakembereken túl egyebek mellett az Egyesült Államokból, Oroszországból, Németországból és Svédországból is érkeztek fogorvosok. A csaknem ötszáz résztvevő a három nap alatt a szakma összes területéről hallhat átfogó előadásokat a gyermekfogászattól a fogpótlástanon át a konzerváló fogászatig. Emellett a kar öregdiák találkozója is színesíti a programot.