• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

800 szegedi egyetemista önkéntesként vett részt a védekezésben

Regionális hírek 2021.04.28 Forrás: Weborvos
800 szegedi egyetemista önkéntesként vett részt a védekezésben

355-en segítették a mentőszolgálat munkáját, 460-an pedig a klinikai ellátásban és az oltópontokon önkénteskedtek.

Nélkülözhetetlennek és rendkívül sikeresnek bizonyult a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vállaló SZTE-s hallgatók önkéntes munkája. A harmadik hullám idején több mint 800 diák nyújtott segítséget a leterhelt egészségügyi dolgozóknak. Legnagyobb számban az oltópontokon, a COVID osztályokon és az OMSZ-nál dolgoztak. Miközben sokan életeket mentenek, tanulmányi kötelezettségeiknek is eleget tesznek.

A legnehezebb és a legnagyobb betegszámmal jelentkező harmadik hullám idején a vártnál is többen, több mint 800-an vállaltak rendszeres önkéntes feladatot a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül. Az elmúlt egy hónapban 355-en segítették az Országos Mentőszolgálat munkáját, a klinikai ellátásban és az oltópontokon pedig közel 460 hallgató önkénteskedett. Mindezek mellett a hallgatók a COVID osztályokon és a COVID intenzív osztályokon is besegítettek.

Az SZTE koronavírus-járvány elleni védekezésének fontos pillére, hogy nemcsak a harmadik hullám első szakaszában, hanem a 2021-es év kezdete óta is stabilan támaszkodhat a hallgatói segítségre. A szegedi egyetem 12 kara közül 10 karról jelentős számban, mintegy 620-an vállalnak rendszeresen munkát a klinikai központ COVID-ellátása különböző területein. Külön öröm, hogy a veszélyhelyzetre reagálva megmozdultak a BTK, az ÁJTK, a GTK, a JGYPK, a MK és a TTIK hallgatói is. 525-en az egészségtudományi karokról (ÁOK, ETSZK, FOK, valamint a GYTK) jelentkeztek. Őket a járványhelyzet alakulása függvényében bármikor lehetett mozgósítani.

A hallgatók közül 190-en az oltópontokon dolgoznak, ahol leginkább a betegirányításban és a különböző adminisztrációs feladatokban (triázsolás, regisztrálás), valamint a vakcina szállításában segítenek. Az SZTE Járványügyi Ellátó Központ egyes COVID osztályain, valamint más klinikákon (ahonnan átvezényelték a COVID ellátás területére az egészségügyi dolgozókat) közel 55, egészségtudományi képzésben részt vevő egyetemista dolgozik. Ezenkívül a tanulók továbbra is segítenek a mintavételeknél, valamint a Klinikai és Mikrobiológiai és Diagnosztikai Intézetben is.

Balogh Dénes, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás vezető főápolója, a klinikai önkéntes feladatszervezés főkoordinátora kiemelte, hogy a hallgatók munkája nélkülözhetetlen, emellett pedig rendkívül sikeres és értékes is. Elmondta, a magas létszám, a kiváló teljesítmények és a munkaszervezés hatékonysága messze felülmúlja az előzetes várakozásokat.

Legolvasottabb cikkeink