• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A 80 éves professor emeritust köszöntötték

Regionális hírek 2019.04.18 Forrás: Weborvos
A 80 éves professor emeritust köszöntötték

Pályatársai, tanítványai, az egyetem jelenlegi és volt rektorai köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Dr. Tringer Lászlót.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán tartott ünnepségen pályatársai, tanítványai, az egyetem jelenlegi és volt rektorai köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Dr. Tringer László professor emeritust, a klinika volt igazgatóját, aki a személyközpontú pszichoterápia magyarországi meghonosítója, a kognitív viselkedésterápia és intenzív csoportterápia bevezetője - tudósított az ünnepségről a Semmelweis Egyetem honlapja.

A rendezvény házigazdájaként Dr. Réthelyi János, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója Dr. Tringer László oktatói és tankönyvírói nagyságáról szólva kiemelte: medikusok generációi tanultak tőle, az általa írt A pszichiátria tankönyvét pedig máig is használják az oktatásban. Dr. Réthelyi János hangsúlyozta: az elmúlt 5 és fél évtizedben Dr. Tringer László számos újítást vezetett be szakmájában. A 80 éves professzor tulajdonságai között említette a bölcsességet és előrelátást, amivel mindig elvégezte a rá bízott feladatokat és segítette a munkatársait, a kölcsönös tiszteletadást embertársai felé, valamint állandó pozitív kisugárzását. Köszönetet mondott az oktató, tankönyvíró, igazgatói munkájáért és a páciensekkel való lelkiismeretes foglalkozásért.

Generációk oktatója, számos díj birtokosa, akinek életútja alighanem kevesebb lenne, ha nem párosult volna kiemelkedő szorgalommal, kezdeményező erővel, a fiatalok felkarolásával, az oktatás és kutatás egységének felismerésével – mondta az ünnepeltről Dr. Tulassay Tivadar, hozzátéve: keveseknek adatik meg ez a teljesség. Az igazi tudós, miként a tanító is, lámpást tart kezében, amellyel messze világítva utat tud mutatni – szólt a rector emeritus, aki szerint a születésnap egyben számvetés is, tükörbe nézés, és a tükörből visszasugárzik mindaz, amit az ember a világnak adott. Ez Dr. Tringer László esetében a tudás, szeretet, szerénység, bölcsesség és hit – vélte. (...)

Dr. Tringer László a köszöntésekre reagálva felidézte a pillanatot, amikor megszerette az oktatói munkát, ami eleinte inkább csak nehézség volt számára az egyéb teendők mellett. Mint visszaemlékezett, az egyik gyakorlat során szembesült vele, mennyire odafigyelnek szavaira a hallgatók; ekkor döbbent rá, hogy ugyanazt csinálja, amit a számára meghatározó pannonhalmi paptanárok, akiknek az élete volt a tanítás. Noha tudja, hogy valójában csoportdinamikai élményben volt része, mégis misztikusnak nevezte ezt a fordulópontot. A teljes beszámoló itt olvasható

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink