• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

A centenáriumát ünneplő orvosképzés Debrecen szimbóluma

Regionális hírek 2018.09.26 Forrás: Unideb.hu
A centenáriumát ünneplő orvosképzés Debrecen szimbóluma

Száz év alatt 14 ezren szereztek orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen és jogelődjeiben.

Gálaesttel vette kezdetét a debreceni orvosképzés centenáriumi eseménysorozata. Száz év alatt 14 ezren szereztek orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen és jogelőd intézményeiben. Az ünnepségen emlékéremmel tüntették ki az egyetem öt emblematikus orvosprofesszorát.

A jubileum alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk a múltba és megemlékezzünk azokról, akiknek áldozatos munkája eredményeként eljuthattunk oda, hogy a debreceni orvosképzés ma nemzetközi léptékben is versenyképes és erős – mondta ünnepi beszédében Tőzsér József, a Csokonai Nemzeti Színházban tartott gálaesten szeptember 25-én. A Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kijelentette: egy évszázad alatt 14 ezer orvostanhallgató végzett Debrecenben.

A „Centenarium Medicinae” című jubileumi ünnepéllyel megkezdődött az a november végéig tartó többhetes programsorozat, amellyel a debreceni orvosképzés 100. évfordulóját ünnepli az Általános Orvostudományi Kar. - A debreceni orvosképzés nagyon sokféle szervezeti keret között valósult meg az elmúlt száz évben, és számos kihívással kellett szembenézni, de mindig  képes volt megújulni és a változó világ körülményeihez alkalmazkodni. Ez a debreceni orvosképzés népszerűségének és sikerének titka - fogalmazott Mátyus László. A dékán köszöntőjében szólt azokról az elődökről, legendás professzorokról, akiktől nemcsak magas színvonalú tudást, hanem emberséget is lehetett tanulni.

Debrecen számára az oktatás évszázados hagyományokra épülő stratégiai ágazat, az orvosképzés pedig a város oktatási hagyományainak egyik leghitelesebb képviselője, szimbólum a város életében.  A Debreceni Egyetemen diplomát szerző külföldi hallgatók Debrecen nagykövetei, akik erősítik a város hírnevét – jelentette ki ünnepi beszédében Papp László polgármester.

A gálaesten emlékérmet és díszoklevelet adtak át azoknak a professzoroknak, aki több évtizedes munkájukkal hozzájárultak az orvosképzés sikeréhez. „100 éves a debreceni orvosképzés” díjjal tüntették ki az egyetem legidősebb egyetemi tanárát, a 94 éves Földes Istvánt, valamint Leövey András, Fésüs László, Muszbek László és Paragh György orvosprofesszorokat.

A rendezvényen felléptek a Csokonai Színház művészei és két ősbemutatót láthatott-hallhatott a közönség: a Kodály Filharmonikusok, a Kodály Kórus és a Lautitia Gyermekkar közreműködésével először csendült fel Németh Norbert dékánhelyettes, Csokonai-díjas orvos-zeneszerző erre az alkalomra komponált szimfonikus Ünnepi Nyitánya és Te Deum című oratórikus műve.

Fotó: unideb.hu

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink