• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

A dunaújvárosi kórház nem utasít el beteget

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A túlparti települések önkormányzatai a Szent Pantaleon Kórházat választják.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban vannak olyan szakterületek, ahol jelentősen nőtt az ellátási körzet, mások esetében viszont csökkent, így például Dunaföldvárt Szekszárdhoz és Pécshez csatolták, miközben ez az a település, ahonnan a dunaújvárosin kívül a legtöbb beteg érkezik a kórházba, s amely település mindig is a városhoz akart tartozni. Éppen ezért Dunaföldvár ezúttal is kifejezte szándékát a GYEMSZI-nél, hogy Dunaújvároshoz szeretne csatlakozni. A túlparti települések a hídnak köszönhetően inkább Dunaújvárost választanák gyógyulásuk érdekében, ezt a Tass és Solt közötti összes önkormányzat közgyűlési határozattal is megerősítette, de a GYEMSZI részéről ez ügyben hivatalos döntés még nem született.

A változtatások második eleme a progresszivitási szintek kialakítása attól függően, hogy adott szakmában a rendelkezésre álló szakemberek, műszerek, esetszámok alapján milyen színvonalat tud nyújtani egy-egy kórház. A három fokozat az ellátandó betegség súlyossága és komplikáltsága alapján növekszik, s ez alapján dől el, kit hol látnak el. A dunaújvárosi kórház esetében jobbára a kettes, megyei szintbe sorolták az osztályokat.

Az átalakítás során az országban 5 százalékkal csökkent a kórházak aktív ágyainak száma. A Szent Pantaleon Kórház esetében  sok egyeztetést követően „csak" harminc aktív ágyat szüntettek meg, azonban minden eddigi ellátási forma megmaradt.

A hónapokon át tartó lobbizásnak köszönhető például, hogy nem szüntették meg a szemészeti osztály összes ágyát. Néhány aktív ágy azokon az osztályokon szűnt meg, ahol alacsony volt a kihasználtság, például a sebészeti és a traumatológiai osztályon. Ezeken a részlegeken azért volt kisebb az igénybevétel, mert a gyógyítási technológiák fejlődésével kevesebb napot kell kórházban tölteniük a betegeknek. A krónikus (hosszú időtartamú ápolást nyújtó) ágyak száma országosan néhány százzal nőtt, így a helyi kórház is kapott 15 mozgásszervi, krónikus rehabilitációs helyet.

A Szent Pantaleon Kórház továbbra is ellát minden beteget, senkit sem utasít el, vagyis a háziorvosok továbbra is ideküldhetik azokat a Tolna vagy Bács-Kiskun megyei embereket, akiket az új beutalási rend szerint pl. Kecskemétre vagy Pécsre kellene irányítani.

Legolvasottabb cikkeink