• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Fidesz elégedett a hódmezővásárhelyi helyzettel

Regionális hírek Forrás: MTI

A bezárásra ítélt intézményből mára az ország legstabilabb kórházává vált a vásárhelyi.

A Fidesz szerint az egészségügyben elért eredmények magukért beszélnek Hódmezővásárhelyen; néhány év alatt a kórház megszűnés közeli állapotból stabilan működő, mintegy kétmilliárd forintból fejlődő, a Szegedi Tudományegyetemmel és a makói kórházzal együttműködő intézménnyé vált. Erről Kovács László, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet megbízott orvos igazgatója beszélt pénteken azon a sajtótájékoztatón, amelyet Almási Istvánnal, a szeptember 2-i időközi polgármester-választás Fidesz-KDNP-jelöltjével együtt tartott.

Kovács László, aki egyben fideszes önkormányzati képviselő, felidézte: 2007 áprilisában az MSZP-SZDSZ-kormány a vásárhelyi kórház aktív ágyait 63 százalékkal csökkentette, ezzel a megszűnés szélére sodorta az intézményt. Akkor 250 dolgozótól kellett megválni, mivel csökkent a finanszírozás, és megszűnt több osztály. A vásárhelyiek tiltakozó akciókba kezdtek, a kórház és a város jobboldali vezetése pedig évekig azon dolgozott, hogy ne szűnjön meg az intézmény. Hangsúlyozta, hogy a bezárásra ítélt intézményből mára az ország legstabilabb kórházává vált a vásárhelyi, és néhány év alatt sikerült például újra sürgősségi osztályt létrehozni.

A kórház épületei több mint 750 millió forintból újulnak meg, és akadálymentessé válnak. A műszeres, eszközös beruházások összege meghaladja 1,2 milliárd forintot. Emellett a Legfelsőbb Bíróság által a 2007-es jogtalan aktívágyszám-csökkentés miatt megítélt 800 millió forintos kártérítéssel együtt az elmúlt években kétmilliárdos egészségügyi forrás jelent meg a városban.

A megbízott orvos igazgató kiemelte, hogy a beruházások mellett szakmai fejlesztések is történtek: ez év májusától a Szegedi Tudományegyetem Onkológiai Klinikájával történt megállapodás alapján a hódmezővásárhelyi betegeket egyetemi klinikai színvonalon látják el az Erzsébet kórházban; július 1-jétől pedig a makói kórház a vásárhelyivel egy irányítás alá került.

A szakember szólt a 2008 óta működő Egészséges Vásárhelyért program eredményeiről is. Ennek keretében 12 ezer emlőszűrést végeztek, és több ezren voltak a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcserezavarral küzdők szűrésén is. Majdnem ezer felső osztályos lány kapta meg ingyenesen a méhnyakrák elleni védőoltást, és mintegy ötezer kisiskolás esett át bőrrákszűrésen. Jövőre megújuló szűrő, megelőző, egészségtudatosságot fejlesztő programok és új közösségi sportrendezvények szervezésére egészségfejlesztési iroda és prevenciós rendelő kezdi meg működését - mondta a terveket ismertetve a megbízott orvos igazgató.