• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gyógyiszap szerepe a XXI. században

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Először rendeztek tudományos konferenciát a hévízi intézményben felhalmozódott tudás és tapasztalatat bemutatására.

A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Magyarországon a legjelentősebb olyan egészségügyi szolgáltató intézmény, amely a gyógyítás mellett jelentős gyógyidegenforgalmi tevékenységet is folytat. Egyedüli birtokosa egy olyan szellemi potenciálnak és az ezt kiszolgáló technikának, amelynek kutatásai, kutatási eredményei, diagnosztikai, terápiás részlegei, orvosszakmai háttere, szálláshely kínálata, valamint az oktatási szférában és a gyógyturizmusban betöltött szerepe mind belföldön, mind külföldön meghatározó helyet foglal el.

Ezen eredmények bemutatására rendezték meg 2017. május 19-20-án a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórházban az első Hévízi Nemzetközi Gyógyiszap Tudományos Konferenciát. Az esemény célja a nemzetközi kapcsolatok kiépítése, az intézményben felhalmozódott tudás-, tapasztalat megosztása volt a hazai és külföldi szakemberek körében. A tudományos konferencián bemutatták a kórház speciális terápiás lehetőségeit, előtérbe helyezve a gyógyiszap felhasználását és az azzal kapcsolatos minden más tevékenységet, ide értve a gyártást, alkalmazási területeket, az iszap gyógyászati pozicionálását stb.

A konferencia védnöke Dr. Mészáros János az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára volt.

A konferencia előadói között a szakma hazai meghatározó egyéniségei és külföldi képviselői is bemutatták tudományos nézeteiket, többek között a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke, Prof. dr. Géher Pál, aki a magyarországi gyógyvízzé nyilvánítás helyzetét taglalta. A hazai gyógyiszap felhasználás, termelés, értékesítés címmel Dr. Ákoshegyi György az OGYFI nyugalmazott főigazgatója tartott előadást. Dr. Horváth József a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főorvosa Hévíz szerepét mutatta be a magyar balneológiában, a kezdetektől egészen napjainkig. Az Intézmény másik előadója Dr. Gyarmati Noémi főorvos asszony a hévízi gyógyiszap hatásának a kézarthrosisban szenvedő betegeknél végzett vizsgálata kutatási eredményeit tárta a nyilvánosság elé. A keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karáról Prof. Dr. Szabó István ny. egyetemi tanár a Hévíz és környéke tőzegeit mutatta be, majd Dr. Bartos Ádám az Állattudományi Tanszék egyetemi adjunktusa beszélt a hévízi gyógyiszap szerepéről a lovak gyógykezelésében, ami új kutatási lehetőséget nyit meg a gyógyiszapkutatás területén.

A rendezvényen részt vett Prof. Dr. Pintér Erika a PTE ÁOK Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet igazgatója, aki beszámolt kísérleteik alakulásáról, melyben a hévízi gyógyvíz és gyógyiszap gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásait vizsgálják monojód-acetáttal (MIA) kiváltott oszteoartritisz, illetve komplett Freundadjuvánssal (CFA) kiváltott reumatoid artritisz egérmodelljeiben.

A Magyar Balneológiai Egyesület főtitkára Dr. Tefner Ildikó a neydhartingi gyógyiszap térdartrosira gyakorolt hatását mutatta be. Dr. Deák Eszter reumatológus a radonos kezelésekről és annak tapasztalatairól számolt be Egerből. Dr. Széll Sára Makó egyik természeti kincse a marosi gyógyiszap címmel tart előadást.

Május 20-án a Tudományos Konferencia zárónapján az Intézmény, valamint az iszapüzem bemutatására került sor, hangsúlyozva a kutatás-fejlesztés fontosságát. Dr. Szentandrássy Andrea az Intézmény főgyógyszerésze és Baksai Lajos az iszapüzem vezetője ismertetette az üzem működését és lehetséges további kutatási területeket.