• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A győri egyetemé lett a szellemkórház. Mit kezd vele?

Lapszemle 2022.01.31 Forrás: telex.hu
A győri egyetemé lett a szellemkórház. Mit kezd vele?

Az egyetem tervei szerint rekonstruálják az ingatlant és új funkciókkal töltik meg: egészségtechnológiai campus és kompetenciaközpont lehet.

A Győrben élő mai generáció két kórházat ismer: a Zrínyi utcait és a Petzet. Ugyan a Zrínyi utcában lévő tömb is a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház része volt, de az a két-három kilométernyi távolság, ami az épületeket elválasztja egymástól, épp elég ahhoz, hogy a győriek fejben önállósítsák az intézményeket. A különbség is óriási: a Vasvári Pál úton lévő Petz régiós egészségügyi központ, a Zrínyit viszont már a hajléktalanok sem nagyon látogatják, az évek óta fűtetlen és üres épületek többsége lakhatatlanná vált. Egy-két szárnyban volt már csak élet – mostanáig. A győri Széchenyi István Egyetem tavaly novemberben megkapta a régi tömböt, a Telexnek adott válaszból pedig úgy tűnik, hogy a campusnak tervei is vannak vele.

A 2010-es évek közepétől mindenfélét lehetett hallani arról, hogy a milliárdos értéket nem hagyja veszni az állam, valamilyen funkciót találnak a Zrínyi-kórháznak. A szociális ellátás, az idősotthoni terv tartotta a legtovább magát, de volt idő, amikor az osztrák építési vállalkozó, Michael Leier felé is kacsingattak az illetékesek. A Leier cégcsoport központja ugyanis épp a szomszédban van, és az osztrák üzletemberről azt gondolták, biztosan bántani fogja a szemét az egyre inkább leépülő kórházi tömb. Nem így lett.

Évekig nem történt semmi. A pszichiátria egy kisebb részlege, és az ápolási osztály visszatért még a használható épülettömbe. Amikor a nővérszállót 2020-ban felújították, szintén a Zrínyi utcában találtak megoldást az egészségügyi dolgozóknak: az egyik épületet átalakították a beköltöző nővéreknek.

A Zrínyi utcai tömb utolsó nagy „dobása” a Covid-járvány második-harmadik hullámára esett. Itt jelölték ki az egyik tesztközpontot, a sebtében felújított újabb szárnyban pedig ki tudták alakítani azokat a kórtermeket, amelyekbe középsúlyos állapotú betegeket fektethettek volna be, ha a járvány miatt tömegellátásra kellett volna berendezkedni. Ez végül nem történt meg.

 „A 18 ezer négyzetméter hasznos alapterületű komplexum 2021. november 25-én került egyetemünk birtokába, őrzését január 10-én vettük át a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórháztól” – erősítette meg a tulajdonosváltás hírét a Széchenyi István Egyetem a Telexnek. „A 2,7 hektáros, 15 épületből álló, városképi szempontból is jelentős értéket képviselő tömbben intézményünk egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot tervez kialakítani” – áll az egyetem válaszában. Mostanra valamennyi épületet kiürítették, egyetlen egy sincs már a kórház használatában. Az egyetem tervei szerint rekonstruálják az ingatlant és új funkciókkal töltik meg. (Fotó: részlet a kórházról szóló videófilmből)

Legolvasottabb cikkeink