• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A hallgatók többsége a végzettségének megfelelő karriert kezd

Regionális hírek 2018.10.17 Forrás: Semmelweis Egyetem
A hallgatók többsége a végzettségének megfelelő karriert kezd

A Semmelweis Egyetem hallgatóinak többsége az abszolutórium megszerzése után azonnal munkába áll.

A Semmelweis Egyetem hallgatóinak 95 százaléka biztosnak, illetve valószínűnek tartja, hogy sikerül elhelyezkednie az itt megszerzett diplomájának megfelelő szakterületen. A most elkészült idei Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) felmérés adataiból kiderül az is, hogy az itt végzettek többsége (69,2 százalék) az abszolutórium megszerzése után azonnal, egy hónapon belül, még további 28,4 százalék némi keresés után munkába áll. A most először elkészített kibővített elemzés is megerősíti, hogy az egyetem hallgatóinak túlnyomó többsége a végzettségének megfelelő karriert tud kezdeni - ismertette az adatokat a Semmelweis Egyetem.

Az egyetem hallgatóinak több mint kétharmada (68,2 százalék) a szakmai, intellektuális fejlődése érdekében szeretne diplomát szerezni, a motivációk sorában a külföldi munkavállalás az utolsó helyen áll (7,8 százalék). Csaknem minden harmadik hallgató (29,8 százalék) családjában van a szülők, nagyszülők között olyan családtag, aki ezen a szakterületen végzett, illetve dolgozik. A hallgatók 33,7 százaléka munkát is vállal a tanulmányok mellett, mégpedig a képzéssel összefüggő szakterületen. A legfrissebb, Alumni Igazgatóság által elvégzett DPR felmérés adataiból kiderül az is, hogy 7,2 százalékuk tanult hosszabb-rövidebb ideig külföldön is tanulmányai alatt, az esetek több mint felében Erasmus vagy Tempus ösztöndíjjal. 

Az itt tanulók kétharmada (62,2 százalék) biztos benne, míg egyharmad (32,7 százalék) valószínűnek tartja, hogy sikerül elhelyezkednie a szakterületen belül. A DPR végzett hallgatókra vonatkozó kérdőívéből kiderül, hogy a valós elhelyezkedési esélyek megfelelnek a várakozásoknak. A többség (69,2 százalék) az abszolutórium megszerzése után azonnal, egy hónapon belül, még további 28,4 százalék némi keresés után el tudott helyezkedni. Az első munkahelyhez nagyjából egyenlő arányban (32,4; 30,3 százalék) jutottak a hallgatók álláshirdetésre jelentkezve, illetve a munkáltatónál jelentkezve. Dr. Girasek Edmond, az Alumni Igazgatóság DPR szakmai vezetője szerint ez mutatja azt is, hogy az egészségügyben a humánerőforráshelyzet miatt könnyű az elhelyezkedés, érdemes aktívnak lenni, és akár bekopogtatni a kiválasztott intézménybe. A képzés jellegéből adódóan a válaszadók 95 százaléka részt vett tanulmányai alatt szakmai gyakorlaton, csaknem harmadukat (31,3 százalék) pedig alkalmazták is később a gyakorlati helyen. A végzett hallgatók ötös skálán átlagosan közelítőleg 4 pontot adtak arra, hogy mennyire tudják hasznosítani a tanulmányok során megszerzett tudást, elsajátított készségeket.

Az idei évben először az Alumni Igazgatóság elkészített egy kiterjesztett elemzést is az Oktatási Hivataltól kapott, DPR adatbázisok egyesítéséből nyert információk segítségével, amely teljes képet mutat a magyar nyelvű képzésben részt vett egykori hallgatókról. Ez is megerősíti, hogy az itt végzettek igen rövid idő alatt, vagyis átlagosan a júliusi végzés után szeptembertől, októbertől el tudnak helyezkedni – hangsúlyozta Dr. Girasek Edmond. A leghamarabb a Pető András Karon végzettek találnak munkát (alig fél hónap), míg az ebből a szempontból második legjobb helyen álló Gyógyszerésztudományi Kar esetében ez az idő másfél hónap. Az átfogó elemzés során vizsgálták azt is, hogy az ország melyik részében dolgoznak később az egyetem hallgatói. Elmondható, hogy a Semmelweis Egyetem valóban országos szintű képzőhely, hiszen gyakorlatilag minden megyében dolgoznak itt végzettek – mutatott rá Dr. Girasek Edmond, hozzátéve, hogy ugyanakkor a legtöbben a fővárosban és Pest megyében helyezkedtek el.  További részletek a teljes cikkben

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink