• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A hallgatóra szabható tanulmányok Európában

Regionális hírek 2020.01.17 Forrás: Weborvos
A hallgatóra szabható tanulmányok Európában

Ez az új típusú együttműködés hosszú távon is segíti majd az egyetemen folyó oktatás és kutatás színvonalának dinamikus fejlődését.

Az SZTE 2019-ben 4 európai egyetemmel konzorciumban, a Paris-Saclay Egyetemmel, a Lundi Egyetemmel, a Portói Egyetemmel és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetemmel adta be a European University Alliance for Global Health (EUGLOH) pályázatot, amely 3 évre nyert támogatást az Európai Egyetemi Szövetségek programban. Az együttműködés révén 210 ezer hallgató, 23 ezer oktató, kutató és adminisztratív munkatárs számára lesz elérhető az együttműködő öt egyetem közötti mobilitás. A rugalmas tantervek és az európai diploma megszerzése mellett lehetővé teszik majd a diákok számára, hogy tanulmányaikat személyre szabják: megválaszthatják például, melyik partnerintézményben és mikor folytatják tanulmányaikat - hangzott el azok a két napos tanácskozáson, amelyet a European Alliance for Global Health konzorcium egyetemeinek képviselői tartanak Szegeden.  Az angol nyelvű konferencián a partnerek bemutatják az egyes munkacsoportok feladatait, és felvázolják a jövőbeni terveiket is - számolt be a rendezvényről az SZTE portálja.

Az EUGLOH projekt célja az oktatásfejlesztés, illetve a minél mélyebb és minél jobban összehangolt együttműködéseket feltételező projekt megvalósítás. A tervezési folyamat során különböző work packageket határoztak meg, amelyeknek egy része kimondottan az oktatásfejlesztésre irányul, egy másik azt fogalmazza meg, hogy a hallgatók jövőbeni karrierjét elősegítő akciókat kell végrehajtani, egy másik a hallgatói kutatási és innovációs tevékenységek kordinációját írja le. Emellett a partnerek közösen dolgoznak a kommunikációt és a hosszantartó fenntarthatóságot érintő kérdésekben és az 5 egyetem közös campus-életének megvalósításán.

– A hívószó, amelyre a konzorcium fölállt, az a globális egészség, vagyis az egészség értékláncra vonatkozó oktatási, hallgatói, kutatási együttműködések. Olyan messziről kell indítanunk az értelmezést, mint az egészséges élelmiszerek, az egészségmegőrzés, prevenció, az egészségügyi ellátás, az orvosképzés, a gyógyszerészképzés, az egészséggazdaságtan, és az egészségügyi ellátás jogi aspektusa. Olyan tágra kell nyitni tehát az ablakot, hogy minél több képzési terület tudjon csatlakozni az egyetemen belül és az öt egyetem együttműködésében a közös munkához – fogalmazott Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese. Az együttműködés kiemelt részét képezi a közös képzések kialakítása és hosszú távon a közös diploma kiadása. Ezzel az SZTE hallgatói nemcsak egy egyetem, hanem egyszerre 5 egyetem hallgatói lesznek. Három éven belül, minden törekvésünket abba az irányba kell vinnünk, hogy a hallgatói mobilitás megvalósuljon. Mindent meg kell azért tenni, hogy elérjük az indikátorunkat, amelyet a csatlakozáskor meghatároztunk, azaz, hogy az SZTE hallgatói mobilitásának 50 százaléka az öt partner egyetem között történjen meg – tette hozzá a rektorhelyettes. A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink