• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A jövő egészségügyében is a kórházak a középpontban

Regionális hírek 2018.06.25 Forrás: Semmelweis Egyetem
A jövő egészségügyében is a kórházak a középpontban

Több mint 30 ország, csaknem 400 egészségügyi menedzsere gondolkodott együtt a kiemelt témákról.

A Semmelweis Egyetem és az European Health Management Association (EHMA) közös szervezésében rendezték meg a 34. EHMA konferenciát. A háromnapos program során az egészségügy legégetőbb kérdéseire keresték a választ a résztvevők. Több mint 30 ország, közel 400 egészségügyi menedzsere látogatott el Budapestre. A kongresszus szekciói 12 kiemelt témát jártak körbe részletesen: megvitatták egyebek mellett a „big data” felhasználásának lehetőségeit, a társadalom mentális betegségeinek kezelési stratégiáit, valamint a betegek és a társadalom bevonásának módjait az egészségügyi rendszert érintő döntésekbe - számolt be a rendezvényről az egyetem honlapja.

A konferencia első napján Reinier Schlatmann, a Philips vezérigazgatója és Dr. Usman Khan, az European Health Management Association vezérigazgatója mellett Dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Dr. Szócska Miklós a honlapnak adott interjúban hangsúlyozta, az EMK 1992 óta tagja az EHMA közösségnek, mely tagság nagyon sokat lendített az EMK nemzetközi láthatóságán. Az igazgató hozzátette: 2006-ban már közreműködhettek egy EHMA kongresszus szervezésében, de a 12 évvel ezelőtti szárnypróbálgatások után most ők adhattak irányt a konferenciának, a többi között oktatási workshopokkal bővítették a programot, így egy igazán innovatív és tanulásközpontú programot állítottak össze – fogalmazott Dr. Szócska Miklós.

Hozzátette, szintén az EMK kezdeményezésére, a DEMOLA Budapest és az Educate közreműködésével szerveztek meg egy 27 órás hackatont (EHMAton), ahol különböző szakterületek képviselőiből álló csapatok és az őket segítő mentorok dolgoztak együtt egy egészségügyhöz és a technológiához is kapcsolódó kérdés megoldásában. Az idei évi versenyben azt a kérdést járták körül, hogy a technológiai és digitális megoldások szerepének növelésével hogyan fejleszthetők Európa kevésbé fejlett területeinek egészségügyi ellátó rendszerei?

A háromnapos konferencia egyik kiemelt témája a „big data” volt, mely egyre nagyobb szerepet kap a diagnózisok felállításában és a kezelés folyamatában egyaránt, egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítva ezzel a gyakorlatorientált kutatásoknak és adatgyűjtéseknek. Az előadásokban szóltak arról is, hogy egyre inkább fontossá válik az ipar és a kutatás-fejlesztés szereplői közötti aktív kapcsolat, motiválva a kutatókat arra, hogy nyissanak az ipar felé.

Az egészségügy jövője egy másik fontos fókuszát adta a kongresszusnak. A jövő egészségügyi rendszerének víziójában kiemelt szerepet kap a digitalizáció, a személyre szabott diagnózisok és kezelés, ezzel szemben viszont a kórházak továbbra is az egészségügyi rendszer középpontjában maradnak. A konferencia előadásai számtalan jó példát, elindult és működő kezdeményezést mutattak be, arra sarkalva az egészségügyi menedzsereket, stratégiai döntéshozókat, hogy panelek keretében vitassák meg és dolgozzanak együtt a jövő ellátórendszerének kidolgozásában. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Világ)