• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A komlói kórházban megszűnt a bizonytalanság

Regionális hírek Forrás: KÓRHÁZ - Weborvos

Az államosítás javított a kórház helyzetén, az elmúlt négy évben jelentős fejlesztéseket tudtak végrehajtani.

Dr. Táncos Frigyes Attila

A komlói kórház jövője az elmúlt évtizedben olykor bizonytalan volt, bezárásának lehetősége is többször felmerült. A nonprofit gazdasági társaságból állami intézménnyé átalakult Komlói Egészségcentrum helyzete mára stabilizálódott. A kórház főigazgatója, dr. Tánczos Frigyes Attila a Kórház szaklap 6-7. számában beszélt az intézmény helyzetéről, fejlesztési terveiről.

A nonprofit kft.-ként való működtetés fenntartása, leginkább az elvártnál kedvezőtlenebb mértékű bevételek miatt, nehézségekbe ütközött. A bevételkiesést nem a kórház gyengébb teljesítménye, hanem a járóbeteg-ellátástól elvett német pontok hiánya idézte elő.

2009-ben 4 millió német pontot vontak el az intézménytől. Ezt a jelentős mértékű forráselvonást máshonnak képtelenek voltak ellensúlyozni, aminek egyenes következménye az lett, hogy kérdésessé vált a nonprofit szervezetben való továbbműködtetés értelme, így az intézménynek nagy megkönnyebbülést hozott az állami kezelésbe vétel. Mára az a bizonytalanság, ami a bezárás lehetősége miatt több mint tíz év óta fenyegette az intézményt, megszűnt, sőt, az utóbbi négy évben jelentős fejlesztési lehetőségekhez jutottunk.

172 millió forint értékű uniós pályázati támogatással 50 ágyas pulmonológiai rehabilitációs osztályt hoztak létre. Egy másik, folyamatban lévő pályázatukon 395 millió forintot nyertek, amelynek segítségével egyrészt infrastrukturális modernizálást, másrészt gép/műszer beszerzést realizálhatnak a járóbeteg rendelőkben.
Jelenleg 15 sebészeti, 20 belgyógyászati aktív ágyuk van, ápolási szolgáltatást 30 ágyon nyújtanak, a krónikus osztályukon pedig 51 ágy van. A pulmonológiai rehabilitációs részlegben 50 ágyon kezelik a pácienseinket.

Az ellátottaik körében nincs igény VIP-szolgáltatásokra, uganis Komlón és vonzáskörzetében az országos átlagnál is intenzívebb a lakosság elöregedése, a 65 év felettiek aránya nagyobb, mint 35 százalék. A rehabilitációra szoruló betegeik többsége is ebből, vagy a még idősebb korosztályokból való, akiknek nincs anyagi lehetősége a magasabb minőségi szolgáltatások kifizetésére. Ebből tehát nem származhat pluszforrásunk. Fizetős szolgáltatást csupán néhány diagnosztikus állapotfelmérő vizsgálatra kínálunk, ám ennek a szolgáltatásnak a bevételei is minimálisak.