• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A komlói kórházban megszűnt a bizonytalanság

Regionális hírek Forrás: KÓRHÁZ - Weborvos

Az államosítás javított a kórház helyzetén, az elmúlt négy évben jelentős fejlesztéseket tudtak végrehajtani.

Dr. Táncos Frigyes Attila

A komlói kórház jövője az elmúlt évtizedben olykor bizonytalan volt, bezárásának lehetősége is többször felmerült. A nonprofit gazdasági társaságból állami intézménnyé átalakult Komlói Egészségcentrum helyzete mára stabilizálódott. A kórház főigazgatója, dr. Tánczos Frigyes Attila a Kórház szaklap 6-7. számában beszélt az intézmény helyzetéről, fejlesztési terveiről.

A nonprofit kft.-ként való működtetés fenntartása, leginkább az elvártnál kedvezőtlenebb mértékű bevételek miatt, nehézségekbe ütközött. A bevételkiesést nem a kórház gyengébb teljesítménye, hanem a járóbeteg-ellátástól elvett német pontok hiánya idézte elő.

2009-ben 4 millió német pontot vontak el az intézménytől. Ezt a jelentős mértékű forráselvonást máshonnak képtelenek voltak ellensúlyozni, aminek egyenes következménye az lett, hogy kérdésessé vált a nonprofit szervezetben való továbbműködtetés értelme, így az intézménynek nagy megkönnyebbülést hozott az állami kezelésbe vétel. Mára az a bizonytalanság, ami a bezárás lehetősége miatt több mint tíz év óta fenyegette az intézményt, megszűnt, sőt, az utóbbi négy évben jelentős fejlesztési lehetőségekhez jutottunk.

172 millió forint értékű uniós pályázati támogatással 50 ágyas pulmonológiai rehabilitációs osztályt hoztak létre. Egy másik, folyamatban lévő pályázatukon 395 millió forintot nyertek, amelynek segítségével egyrészt infrastrukturális modernizálást, másrészt gép/műszer beszerzést realizálhatnak a járóbeteg rendelőkben.
Jelenleg 15 sebészeti, 20 belgyógyászati aktív ágyuk van, ápolási szolgáltatást 30 ágyon nyújtanak, a krónikus osztályukon pedig 51 ágy van. A pulmonológiai rehabilitációs részlegben 50 ágyon kezelik a pácienseinket.

Az ellátottaik körében nincs igény VIP-szolgáltatásokra, uganis Komlón és vonzáskörzetében az országos átlagnál is intenzívebb a lakosság elöregedése, a 65 év felettiek aránya nagyobb, mint 35 százalék. A rehabilitációra szoruló betegeik többsége is ebből, vagy a még idősebb korosztályokból való, akiknek nincs anyagi lehetősége a magasabb minőségi szolgáltatások kifizetésére. Ebből tehát nem származhat pluszforrásunk. Fizetős szolgáltatást csupán néhány diagnosztikus állapotfelmérő vizsgálatra kínálunk, ám ennek a szolgáltatásnak a bevételei is minimálisak.

Legolvasottabb cikkeink