• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kórházban is vizsgálódott az ombudsman

Regionális hírek Forrás: MTI

Az alapvető jogok biztosa elismerően szólt arról, amit a szombathelyi kórház sürgősségi osztályán tapasztalt.

Vas megyében vizsgálódott Székely László, az alapvető jogok biztosa és két helyettese, a munkalátogatás tapasztalatait csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették Szombathelyen.
Székely László elmondta: a Markusovszky Kórház sürgősségi osztályán és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tájékozódott a körülményekről, valamint a gyermekbarát meghallgatás módszerével ismerkedett. Az utóbbiról szólva megjegyezte: a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények esetében alkalmazott nemzetközi módszerről a jövő hónapban konferenciát rendeznek Budapesten.

Az alapvető jogok biztosa elismerően szólt arról, amit a szombathelyi kórház sürgősségi osztályán tapasztalt, azt mondta, ott az országos átlagot meghaladó technikai felszereltséggel és felkészültséggel folyik a betegellátás.

Az MTI kérdésére az ombudsman elmondta, a kórház főigazgatójával folytatott beszélgetés során megfogalmazódott: a nyugati határszélen egyre nagyobb gondokat okoz a orvosok és a szakképzett egészségügyi dolgozók elvándorlása, akik a szomszédos Ausztriában az itteni bérük többszöröséért találnak maguknak munkát.

Elmondta, Vas megyéből a hivatal fennállása óta kevés panasz érkezik hozzájuk, az ombudsmani látogatás során most is csupán 21 panasz gyűlt össze a kihelyezett gyűjtőládákban, ezek közül hét a Falco Zrt. környezetszennyezését kifogásolta. Székely László emlékeztetett: a szombathelyi gyár ügyét régóta vizsgálja a hivatal, 2016 márciusában tették közzé jelentésüket, ebben szorgalmazzák, hogy a gyár mielőbb szerelje fel a hatóságok és a lakosság által követelt hatékonyságú szűrőberendezéseket, valamint a folyamatos környezetterhelési méréseket biztosító műszereket.

Szabó Marcell, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes a Falco működésének vizsgálatáról elmondta: a gyár jelentősen növelné a termelést, a környékén élők viszont már a jelenlegi működéssel járó környezetterhelést sem tartják elviselhetőnek.

Hangsúlyozta: Magyarország az európai lista első helyén áll a tüdő megbetegedéseit illetően, Szombathelyen pedig az országos átlagot 250 százalékkal haladja meg az ilyen légúti megbetegedések száma. Éppen ezért, egy egészségesebb jövő érdekében a Falco gyárnak vállalnia kell a környezetterhelést csökkentő beruházást - jelentette ki.

Legolvasottabb cikkeink