Hazai organikus élelmiszerek az egészségügyi intézményekben és a közétkeztetésben.
Újabb állomásához érkezik az EGÉSZség = ÉRTÉK! Program, november 15-én, 10-18 óráig szamai konferenciát rendeznek a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, (6001 Kecskemét, Piaristák tere 8.sz.) melynek témája a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben.
A Magyar Kórházszövetség és az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület két évre tervezett közös programjában a hazai organikus élelmiszerek bevezetését és alkalmazását kívánják elérni az egészségügyi intézményekben és a közétkeztetésben, a vidékben rejlő és megtermelt értékek felhasználásával (helyi feldolgozók, helyi termékek).
A program központi eleme az egészségügyben dolgozó szakemberek, orvosok, az egészségügyi élelmezés és a vendéglátás területén dolgozó élelmezésvezetők, szakemberek, az egészségügyi oktatási intézmények és a vendéglátás oktatási intézmények - középiskolai, főiskolai, egyetemi hallgatói, élelmiszer előállítók, termelők, valamint az egészség és környezettudatos érdeklődők tájékoztatása képzéssel, kiadványokkal, bemutatókkal. Az EGÉSZség = ÉRTÉK! Programról bővebben itt olvashat
A kecskeméti Program:
9:00-10:00 REGISZTRÁCIÓ
10:00.10:20 KÖSZÖNTŐ: Dr. Zombor Gábor - polgármester
MEGNYITÓ: Dr. Svébis Mihály BKMK SZTÁOK Oktató Kórház - főigazgató
Moderátor: Kovács. A Magdolna project igazgató
10:20-10:40 A CIVIL SZERVEZETEK FELADATA A BETEGEK GYÓGYÍTÁSÁBAN
Dr. Rácz Jenő - Magyar Kórházszövetség, Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház, főigazgató
10:40-11:00 MEGYEI HELYZETKÉP A LAKOSSÁG EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁRÓL, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A NEM FERTŐZŐ CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉGEKRE
Dr. Lehoczki Károly - Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve
11:00-11:20 TÁPLÁLKOZÁS- KÖRNYEZET- EGÉSZSÉGÜGY- PREVENCIÓ
Prof. Dr. Bardócz Zsuzsa – DSC egyetemi tanár, az MTA Doktora
11:20-11:40 A KÖRNYEZETI HATÁSOK SZEREPE AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉSBEN
Prof. Dr. Darvas Béla - c. egyetemi tanár, MTA Növényvédelmi Kutatóintézete
11:40-12:00 A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A DAGANATOS BETEGSÉGEK MEGELŐZÉSÉBEN
Prof.Dr. Kiss István - PTE ÁOK Orvosi Népegészségtani Intézet - mb. főigazgató
12:00-13:00 Kiállítás és kóstoló a teljes értékű táplálkozás jegyében
13:00-13:20 AZ ORGANIKUS TERMELÉS LEHETŐSÉGE ÉS GYAKORLATA MAGYARORSZÁGON
Dr. Solti Gábor – Sárközy Péter Alapítvány a Biokultúráért, elnök
13:20-13:40 MITŐL BIO A BIO? – AZ ÖKOTERMÉKEK BELTARTALMI ÉRTÉKEIRŐL
Bodnár György - ökölógiai gazdálkodási szaktanácsadó, Somlószőlős polgármestere
13:40-14:00 TÁPLÁLKOZÁSTERÁPIA JELENTŐSÉGE A DAGANATOS BETEGEK ÉTRENDJÉBEN
Vereczkei Ágnes - dietetikus, BKMK SZTÁOK Oktató Kórház
14:00-14:20 BIO ÉTKEZÉS A NAPKÖZIKBEN – HOGYAN MŰKÖDIK EZ SZERBIÁBAN?
Prof. Dr. Skenderovic’ Horváth Terézia – Singidunum Univerzitet, Szerbia
14:20-14:40 AZ OXIGÉN SZEREPE A DAGANATOS BETEGEK TERÁPIÁJÁBAN AZ ÉLETMINŐSÉG
JAVÍTÁSÁBAN - Dr. Robert Lyons – European Kaqun System – CEO ügyvezető
14:40-15:00 A TÁPLÁLKOZÁS, AZ EGÉSZSÉG ÉS A JÖVŐ ÉLELMISZEREI
Göndör Mónika ABY – Omega Bázis Kft
15:00-16:00 Mi (t) Evők legyünk? hazai ökológiai termelésből származó élelmiszerek bemutatása, új kutatási eredmények, alternatív gyógymódok a gyakorlatban
16:00-16:20 Az EGÉSZSÉG=ÉRTÉK! a hazai organikus élelmiszerek helye és szerepe a társadalmi étkeztetésben - Lőrinczné Táborfi Julianna, dietetikus - ETE igazgató
16:20-18:00 Konzultáció, program értékelése - Lőrinczné Táborfi Julianna, programszervező
A program kísérő eseményei egész nap:
• élelmiszer bemutató és kóstoló,
• programhoz kapcsolódó bemutatók, foglalkozások