• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A kutatás kiemelkedően sikeres éve volt a tavalyi

Regionális hírek Forrás: MTI

3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból kaphat új épületet az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete.

Mintegy 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból kaphat új épületet az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete (MTA KOKI) - jelentette be Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a frissen átadott Humán Tudományok Kutatóházában kedden Budapesten. Kiemelte azt is: tervezik az MTA fővárosi székházának felújítását is.

A 3,5 milliárdos kormányzati támogatásból új kutatóház épül az MTA KOKI mostani épületének szomszédságában. A beruházást az tette szükségessé, hogy a kutatóintézet régi, korszerűtlen tömbháza egy hatalmas költségekkel járó felújítás esetén sem felelne meg a mai igényeknek - hangsúlyozta Török Ádám, az MTA főtitkára, aki szerint az idén kezdődő beruházás várhatóan 2019-ben fejeződhet be.

Török Ádám elmondta: a további idei beruházások között van az MTA Nyelvtudományi Intézete és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja soproni épületének felújítása. Befejeződhet idén az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont korábban megkezdett felújítása is.

A kormány 6,8 milliárd forinttal támogatta a Humán Tudományok Kutatóháza felépítését a főváros IX. kerületében, a Tóth Kálmán utcában. A négy részből álló, több mint 21 ezer négyzetméter alapterületű épületben mintegy 750 szakember dolgozhat, a dolgozószobák mellett könyvtárat, konferenciatermet, régészeti laboratóriumokat, tárgyalókat, közösségi tereket, teakonyhákat és éttermet is kialakítottak - mondta el Török Ádám, aki szerint az új épület korszerű követelményeket biztosít az akadémiai kutatók számára.

A Humán Tudományok Kutatóházába az eddig a budai Várban működő kutatóközpontok, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA BTK) egyes intézetei és az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont (MTA TK) költöznek. Emellett az új épületben kap helyet az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja (MTA KRTK), valamint az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménye is. Török Ádám újságírói kérdésre kitért arra is: a költözést a közbeszerzési eljárások visszás szabályozása nehezítette meg, ezért egyelőre még nem állnak rendelkezésre az épületbe szánt új bútorok. A csúszás miatt az MTA KRTK várhatóan nyáron költözik be az új tömbbe.

Az MTA várbeli épületeinek - Országház utca 28-32. és az Úri utca 49-51. szám alatti ingatlannak - az értékesítését 2016 decemberében hagyta jóvá a köztestület elnöksége 9,4 milliárd forintos áron az állam részére. Az összeget az MTA székházának felújítására fordítanák. A felújítás részeként a székházat egybenyitnák az MTA Könyvtár és Információs Központnak helyet adó, mögötte álló épülettel és új kiállítótereket alakítanának ki az akadémia irodalmi és művészeti kincseinek bemutatására - mondta el a sajtótájékoztatón Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

Kiemelkedően sikeres év volt 2016 a magyar tudósok és az akadémiai kutatóhálózat számára - hangsúlyozta Lovász László. Az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain 2016-ban kilenc tudós nyert egyenként 1,5-3 millió eurós támogatást Magyarországról. A nyertesek közül heten az akadémiai kutatóhálózatban dolgoznak, hatan az MTA Lendület programjának korábbi nyertesei - fűzte hozzá. Az eredmények jól jelzik a magyar kutatás-fejlesztés nemzetközi súlyát - mondta az MTA elnöke, aki kitért arra is: 2007 és 2015 között az ERC rendkívül magas presztízsű egyéni ösztöndíjainak 36 százaléka került magyar pályázókhoz az Európai Unió 13 újabb tagországának köréből.

Ugyanakkor Lovász László szerint a régi tagországok részesedése még mindig "összemérhetetlenül" magasabb a pályázaton. Hozzáfűzte: 2016 pályázati szempontból a kutatóhálózat legsikeresebb éve volt a 2012-es átalakítások óta. Az akadémiai kutatóintézetek tavaly összesen 262 kutatási pályázatot nyertek, amiből 217 hazai, 45 pedig nemzetközi volt.

Az akadémia létrehozott egy elnöki egészségügyi bizottságot is, amely megvitatja egy önálló, egészségügyet érintő kutatási program kidolgozásának szükségességét - mondta el Lovász László. Az MTA elnöke szerint a tudós testület feladata, hogy hiteles tájékoztatást adjon az egészségügynek a társadalom egészét érintő problémáiról és feltáró elemző kutatásokat végezzen az orvostudomány mellett több társtudományi terület bevonásával is.

Legolvasottabb cikkeink