• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A legszélesebb ortopédiai profil legyen továbbra is

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem
A legszélesebb ortopédiai profil legyen továbbra is

Dr. Szőke György elkötelezett az eddigi munka folytatása mellett az SE Ortopédiai Klinikáján.

Akkor működik jól egy intézet, ha a tanszékvezető jó csapatot állít össze, ez pedig jelenleg adott az Ortopédiai Klinikán – emelte ki dr. Szőke György, aki november 23-án vette át a klinika vezetését dr. Szendrői Miklóstól. Mint mondta, elkötelezett az eddigi munka folytatása mellett, és egyik legfontosabb célja, hogy minden feltételt biztosítson a kollégái számára ahhoz, hogy minél jobb körülmények között, a legeredményesebben tudjanak dolgozni.

Dr. Szőke György 32 éve dolgozik az Ortopédiai Klinikán, az utóbbi öt évben igazgatóhelyettesként dr. Szendrői Miklós most leköszönt tanszékvezető mellett. A kezdetekre visszaemlékezve elmondta, már gyermekkorában erős kapcsolódása alakult ki a szakmával, közelről láthatta a gyermekorvosi munkát. Édesapja az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán dolgozott, majd később az akkoriban újonnan nyílt hatvani kórház gyermekosztályának főorvosa volt évtizedekig.

Az ortopédia irányába egyrészt az anatómia szeretete vonzotta, másrészt úgy vélte, hogy jól helyt tudna állni valamilyen sebészeten belüli specialitásban. Már tudományos diákkörösként is bejárt a klinikára, ahol közeli kapcsolatba került az idén augusztusban elhunyt dr. Vízkelety Tibor akkori tanszékvezetővel, a gyermekortopédia nemzetközi szinten elismert szaktekintélyével. Dr. Szőke Györgynek ezt követően, főként külföldi ösztöndíjasként, voltak kisebb kitérői a felnőtt ellátás felé, de 2000-től már egyértelműen a gyermekortopédia az elsődleges szakterülete. Irányítása alatt a klinika gyermeksebészeti profilja több új módszer hazai bevezetésében is élen járt. Mint fogalmaz, ez kollégáival közös érdem, mely a korszerű módszerek iránt elkötelezett konszenzusos szemléletből fakad.

Az igazgatói kinevezéssel kapcsolatban hangsúlyozta: rendkívül fontos számára, hogy a klinika minden tagja bizalmat szavazott számára, és dr. Szendrői Miklós is a támogatásáról biztosította. Nagy megtiszteltetés és kiemelt feladat Magyarország legnagyobb egyetemi ortopédiai intézetét vezetni, ahol 110 ágyon a szakma minden profilja elérhető a gerincsebészeten kívül – emelte ki. Mint elmondta, az elmúlt öt évben igazgatóhelyettesként már részese lehetett a legfontosabb kérdésekben hozott döntéseknek, a közös gondolkodásnak, és elkötelezett az eddigi munka folytatása mellett. „Dr. Szendrői Miklós 22 év alatt létrehozott egy jó csapatot, egy jó klinikát, így elsődleges célom, hogy továbbra is minden feltételt biztosítsak a kollégák számára ahhoz, hogy minél jobb körülmények között, eredményesen és elégedetten tudjanak dolgozni" – emelte ki az új igazgató.

Mint emlékeztetett, a klinika másfél éve költözött át a Karolina úti önálló épületből a Külső Klinikai Tömbhöz (KKT) tartozó új Korányi épületbe. Az ottani tömbigazgatósághoz kerülés a gazdasági működést is befolyásolta, új igazgatóként pedig feladatai között említi az új helyzethez való egyre eredményesebb alkalmazkodást, vagyis, hogy a leghatékonyabban csatlakozzanak ahhoz a gazdasági működési rendszerhez, ami a KKT-t jellemzi.

Az ortopédia területén jellemzően igen költséges beavatkozások vannak, és mivel számos területen országos centrumként, csúcsellátóként működik a klinika, nagyon magas szintű ellátást kell biztosítania betegeinek. Fontos, hogy mindazokat a speciális szakmai profilokat, amik jelenleg elérhetőek a klinikán, megőrizzük, és a lehető leghatékonyabban működtessük – fogalmazott dr. Szőke György. Jelenleg heti öt napon négy műtőben dolgoznak teljes munkaidőben, a cél a rendelkezésre álló ötödik műtő beindítása, amihez természetesen fejlesztések is szükségesek. A hétfői napokon ugyanakkor már meg is valósult az öt műtő működtetése. Fontos cél még az egynapos sebészeti ellátás esetszámainak növelése is – mondta.

Az új igazgató kiemelte annak fontosságát, hogy minden profil életképesen működtethető maradjon a tumorsebészettől a gyermekortopédián, a neuromusculáris betegségek ellátásán át a nagy tengelydeformitások korrekciójáig, a végtaghosszabbításokig, beleértve a speciális nagyízületi protetikát, kisízületi arthroscopiát, kézsebészetet, haemophiliás betegek ízületi sebészetét. „Meg kell őriznünk jelenlegi pozíciónkat mint Magyarország legnagyobb, legszínesebb szakmai palettával rendelkező akadémiai ortopédiai centruma" – jelentette ki, hozzátéve, hogy hitvallása szerint akkor működik jól egy klinika, ha a tanszékvezető jó csapatot választ maga köré, vagy ha szerencsés és jó csapatot kap elődjétől.

Jelenleg ez adott a klinikán, és mindez megteremti a nyugodt, magas színvonalú szakmai és tudományos munka feltételeit – mutatott rá.

Fotó: Kovács Attila Semmelweis Egyetem

Legolvasottabb cikkeink