• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A légzésrehabilitáció a tapolcai kórház új profilja

Regionális hírek Forrás: MTI

A dolgozók és a betegek eddig semmit nem vettek észre a tulajdonosváltásból.

A tapolcai kórház állami kézbe adásával senkit nem bocsátottak el; az intézmény hatszázmillió forintos pályázati pénznek köszönhetően fejlődik, új profilja a gyógybarlangra épülő légzésrehabilitáció - közölték önkormányzati és intézményi vezetők csütörtökön sajtótájékoztatón, a városházán.

Császár László (Fidesz-KDNP), Tapolca polgármestere elmondta: május elsejével a tapolcai fekvő- és járóbeteg-ellátás állami kézbe került; 29-én írták alá az átadási jegyzőkönyvet. A dolgozók és a betegek semmit nem vettek észre a változásból - tette hozzá.
Leszögezte, hogy korrekt és körültekintő volt az előkészítés, zökkenő és probléma nélkül zajlott le az átadás; a polgármester bízik abban, hogy a kapcsolat az önkormányzat és a kórház között nem szűnik meg.

Flórián Csaba igazgató közölte, hogy alapszakmák, eszközök hiányoztak a kórházból, ennek ellenére az oda kerülő betegek 70-80 százalékát helyben látták el. Bejelentette: a kórház új profilja a gyógybarlangra épülő légzésrehabilitáció lesz, 71 ágyon. A krónikus betegellátásban az eddigi 20-ról 40-re emelik az ágyszámot, az ápolási ágyak száma 30 marad.

Az igazgató közlése szerint a legkényesebb kérdés az ügyeleti rendszer volt, ezt sikerült megoldani: júliustól 24 órában egy sebész és egy belgyógyász ügyel, ehhez társul a megfelelő diagnosztika, röntgen, labor. A járóbeteg-ellátás, a belgyógyászati, sebészeti és traumatológiai szakellátás óraszámát pedig emelik, ez teszi lehetővé a 24 órás ügyeletet.

A háziorvosi és a kórházi ügyeletet megfelelő módon összehangolják; egykapus ügyeleti rendszert alakítanak ki, vagyis az irányítást a mentőszolgálat végzi - tette hozzá Flórián Csaba. A kórházigazgató igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, mondván, aki sürgős betegség miatt érkezik, magasabb színvonalú kórházban kap ellátást.

Kiemelte, mindent megtettek ezért a kis kórházért, tavaly például 60 millió forintot költöttek fejlesztésre. Utalt arra: egy 600 millió forintos pályázatnak köszönhetően kétezer négyzetméteres, kétszintes, 51 ágyas új szárnyat hoznak létre, rehabilitációs ellátással; egy másik pályázat révén pedig 18 szakdolgozót átképeznek a hiányterületekre.

Az intézmény vezetésének hosszú távú terve a sürgősségi ambulancia, az egynapos sebészeti műtőblokk építése, a nappali kórházi ellátás bővítése, a járóbeteg-ellátás műszerezettségének korszerűsítése, a röntgendigitalizálás. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy egy dolgozót sem kellett elbocsátani, sőt új szakemberekre lesz szükség. Úgy fogalmazott: "az idén 98 éves kórházunkat nem temetni kell, meggyőződésem, hogy további száz év vár rá".

Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke utalt arra, hogy a Jobbik a kórházzal kapcsolatosan demonstrációt szervez péntek délutánra, "megtévesztő jelszavakkal". Azt mondta, azért szomorú ez, mert olyanok szervezik, akik nem vettek részt a kórház megmentésében. Hangsúlyozta: ilyen mértékű fejlesztés nem azt a szándékot jelzi, hogy a megszüntetik a kórházat, bizonyos ellátásokat azonban központosítani kell. A betegellátás színvonala nem csökken, hanem nő - állapította meg.

Lasztovicza Jenő szólt arról is, hogy a kórház újabb, 500-700 millió forintos fejlesztési pályázatot állított össze, ennek része az új mentőállomás megépítése, az eszközpark korszerűsítése, alternatív energiaforrások alkalmazása, s az intézmény jó eséllyel el is nyerheti a támogatást a kórházi struktúraátalakításhoz rendelkezésre álló európai uniós forrásokból. Szólt arról is, ígéretet kaptak a szaktárcától arra, hogy Tapolca egy új mentőautót kap, hiszen a nyári szezonban arra nagy szükség van.

Flórián Csaba igazgató kérdésre válaszolta elmondta: a várakozási idő nem helyi probléma; ennek oka a szakemberhiány (például az urológián, az ortopédián) és a kórház számára megszabott finanszírozási keret. A július elsején munkába álló új mentőautó működtetéshez szükséges óraszámok és bérek biztosítására a szaktárca államtitkársága ígéretet tett - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Legolvasottabb cikkeink