• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A meggymag kivonattól a gyermekterápiáig

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Hét kutatóhálózatban több mint száz szakember dolgozik együtt az egészségipari hálózat programban.

Hét kutatóhálózatban több mint száz szakember dolgozik együtt a „Komplex innováció - Egészségipari hálózat a hatékonyság növelése érdekében" című pályázatban annak érdekében, hogy hatékonyabban előzhessék meg a gyermekbetegségeket, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, és a betegek eredményesebb terápiát kaphassanak - foglalták össze a projekt résztvevői a keddi, debreceni tudományos ülésükről szóló közleményükben.

A neurovascularis hálózat Csiba László egyetemi tanár vezetésével az elmúlt időszakban konkrét adatgyűjtést és tudományos vizsgálatokat végzett a szerzett mozgáskorlátozottság (bénulás, posztoperatív állapotok) mérésére és egy, a betegbiztonság javítására alkalmas rendszer kifejlesztésében is előreléptek.

A gyógyszerhatástan hálózat Tósaki Árpád egyetemi tanár vezetésével tovább folytatta a korábban már elkezdett kutatásokat, a meggymag-kivonat, a fekete fokhagyma, a béta-karotin, a medvehagyma hatásainak vizsgálatára és betegségmegelőző szerepére, valamint új, lehetséges természetes eredetű hatóanyagok kutatására a prevencióban és terápiában alkalmazható készítményekben.

Az egészségmarketing hálózatban Szakály Zoltán egyetemi tanár vezetésével start-up ötletgazdáknak tartottak képzéseket, köztük a Debreceni Egyetem innovatív ötletekkel rendelkező hallgatóinak és fiatal vállalkozóknak, kutatóknak, akik az egészségipar területén fejlesztési elképzelésekkel rendelkeznek.

A gyermekgyógyászati-vascularis hálózat Balla György egyetem tanár és a gyermek-gyógyszerterápiás hálózat Halmos Gábor egyetemi tanár vezetésével arra törekszik, hogy a felnőtt korban elérhető gyógymódok a gyermekek – köztük az újszülöttek – számára is elérhetők legyenek. A felnőttek betegségeire ugyanis részletes klinikai tanulmányok eredményeire alapozva nagy anyagi ráfordítással fejlesztenek gyógyszereket, ám számos gyógyszerrel gyermekek esetében nem történik vizsgálat, így alkalmazásuk nem ajánlott. Ennek következtében a gyermekek a felnőttekhez képest később jutnak a modern, hatékony gyógyszerekhez.

Éppen ezért a pályázat kiemelt célja egy Gyermekgyógyászati Innovációs Központ megvalósíthatóságának előkészítése és egy Gyerekgyógyászati Gyógyszerinformációs Szolgálat létrehozásának megalapozása. Ezek új, innovatív diagnosztikus és terápiás eljárások gyermekgyógyászati alkalmazásához is segítséget nyújthatnak majd.

A kardiológiai hálózatban Papp Zoltán egyetemi tanár vezetésével olyan kutatásokat végeztek, amelyek új gyógyszerekhez is vezethetnek, mások mellett az érrendszer tónusszabályozására. Szem előtt tartották az egyénre szabott orvoslás szempontjainak megvalósítását, mivel például a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazását az egyéni adottságok is meghatározzák.

A kutatáshasznosítási és technológiatranszfer hálózat Bene Tamás vezetésével egészségipari és tudásmenedzsment, valamint tudástranszfer stratégia kidolgozásához járul hozzá.

Projektadatok
Projekt megnevezése: KOMPLEX INNOVÁCIÓ - Egészségipari hálózat a hatékonyság növelése érdekében
Egyedi azonosítószáma: TÁMOP-4.2.6-15/1-2015-0001
Projekt kedvezményezettje: Debreceni Egyetem, Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézet,
Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Támogatás összege: 362 651 486 Ft
Támogatási intenzitás: 100%
Projekt kezdete: 2015.05.01
Projekt befejezése: 2015.11.30.