• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A molekuláris onkológia új lehetőségeit kutatták

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Új célmolekulákat azonosítottak és egyedi, új gyógyszermolekula-jelölteket elemeztek.

A daganatok viselkedésének molekuláris szintű megértésére alapozott, egyénre szabott terápia lényeges előrelépést eredményezhet a súlyos népegészségügyi problémát jelentő daganatos betegségek hatékony kezelésében. Ehhez járult hozzá a „Molekuláris onkológia: Jelátviteli folyamatok célpontjainak azonosítása és daganatterápiás eljárások kifejlesztése" című (TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0025) projekt 885 480 721 Ft összegből az Új Széchenyi Terv támogatásával - tudatta közleményében a Debreceni Egyetem ÁOK.

A projektben a kutatók a daganatsejtekre jellemző speciális elváltozásokat és az azok kialakulásáért felelős molekuláris mechanizmusokat vizsgáltak. Új célmolekulákat azonosítottak, és olyan egyedi hatásmechanizmussal rendelkező, új gyógyszermolekula-jelölteket elemeztek, amelyekre várhatóan érzékenyek lesznek az eddigi terápiákra rezisztens daganatok. Az eredmények hasznosítása különösen fontos az Észak-alföldi régióban, ahol több daganattípus esetén is meghaladja az országos átlagot a betegek száma.

A projekt során létrejött nemzetközi, interdiszciplináris kutatócsoportok egymással közreműködve nemzetközi mércével is jelentős kutatási potenciált és tudásbázist hoztak létre, ezzel megvalósult a projekt egyik fő célkitűzése. Ebben meghatározó szerepet játszottak a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán, Gyógyszerésztudományi Karán és a Tudományegyetemi Karokon már korábban működő, illetve a pályázat részeként kialakult új kutatócsoportok, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont teamje. Kollaborációs partnerként nyolc ország 17 kutatóegyeteme is részt vett a programban. A munkacsoportok a sejt- és molekuláris biológia, a biofizika, a farmakológia, a gyógyszerészet, az analitikai kémia és a klinikai kutatások területén dolgoztak.

Jelentős eredményeket értek el többek között a daganatok kialakulásáért felelős jelpályák leírásában, az örökítő anyag (DNS) károsodás mechanizmusának feltárásában és a daganatos sejtekre jellemző anyagcsere megismerésében. A daganatsejteket érintő elváltozásokon kívül vizsgálták, hogy a szöveti mikrokörnyezet hogyan befolyásolja a terápia érzékenységet, valamint javaslatot tettek a daganatok elleni immunitás célzott módosításának eszközeire. Az alapkutatást megvalósító projekt gyakorlati hasznosítását a pályázatot támogató ipari partnerek segítették.

A kutatásban résztvevő laboratóriumokban számos egyedi műszert és speciális szakértelmet igénylő technológiát alkalmaztak és fejlesztettek, valamint létrehozták a daganatbiológiai kutatások igényeinek megfelelő Molekuláris onkológiai szövettenyésztő és Peptid hormon receptor laboratóriumokat is. A projekt hatékonyságát és eredményességét jelzi a szakterület vezető nemzetközi szakfolyóirataiban eddig megjelent 47 publikáció, valamint két benyújtott szabadalom is.

A száz százalékban európai uniós támogatásban részesülő projektben a senior kollégák vezetésével 62, többségében újonnan alkalmazott fiatal kutató működött közre - összegezte a programot a közlemény.