• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A nem olthatóknak kutatják a megelőzés gyógyszerét

Gyógyszerpiac 2021.08.27 Forrás: Weborvos
A nem olthatóknak kutatják a megelőzés gyógyszerét

A passzív immunizálás során a COVID-19 fertőzés megakadályozására képes antitesteket juttatnak a vakcinára nem reagálók szervezetébe.

Az AstraZeneca a COVID-19 járvány kapcsán számos kutatást indított a vakcinafejlesztés mellett. Ezek egyike egy olyan program, amely során védelmet nyújthatunk a COVID-19 fertőzésnek kitett, de betegségük vagy más gyógyszerrel történő kezelésük miatt az aktív immunizálásra (oltásra) nem megfelelően reagáló embereknek. A passzív immunizálás során a COVID-19 fertőzés megakadályozására képes antitesteket juttatunk a szervezetbe - számolt be a cég közleményben.

Az AstraZeneca által fejlesztett hosszú hatású antitest-kombináció (Long-acting antibody, LAAB) készítmény kiemelkedő hatékonysággal képes megelőzni a súlyos, illetve halálos kimenetelű COVID-19 fertőzést olyan egyéneknél, akik esetében a vakcináció nem kivitelezhető vagy nem eredményes.

A III. fázisú, vírusexpozíció előtti megelőző kezeléssel kapcsolatos vizsgálat elsődleges eredményei azt mutatták, hogy az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja (AZD7442) szignifikánsan csökkentette a tünetes COVID-19 betegség előfordulását, ami a vizsgálat elsődleges célja volt.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a hosszú hatású antitest (LAAB) kombináció 77%-kal csökkentette a tüneteket okozó COVID-19 kialakulásának kockázatát a placebohoz képest. A vizsgálatban 25 tünetes COVID-19 esetet regisztráltak az elsődleges elemzés során.

Az AZD7442-vel kezelteknél nem fordult elő súlyos COVID-19 szövődmény vagy ahhoz kapcsolódó haláleset, míg a placebot kapottak esetében két haláleset is történt a fertőzés következményeként.

Az AZD7442 az első antitest-kombináció (nem vakcina), amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy potenciálisan hosszú távú védelmet nyújtson, és megelőzze a koronavírus fertőzés súlyos következményeit.

A vizsgálatban 5197-en vettek részt, őket 2:1 arányban véletlenszerűen válogatták be az AZD7442 készítményt kapó csoport és a placebo csoport között. A résztvevők több mint 75%-ának voltak olyan társbetegségei, amelyek a jelentések szerint csökkentik a beteg szervezete által a védőoltásra adott immunválaszt.

A LAAB jól tolerálható volt, és az előzetes elemzések azt mutatják, hogy a mellékhatások kiegyensúlyozott arányban fordultak elő a placebo- és az AZD7442-csoportok között.

Mene Pangalos, az AstraZeneca kutatás-fejlesztésért felelős ügyvezető alelnöke elmondta:  „újabb megoldásokra van szükségünk azok számára, akiket a COVID-19 vakcina nem véd megfelelően. Ezeknél a magas kockázatú személyeknél mért hatékonysági és biztonsági adatok azt mutatják, hogy a hosszú hatású antitest-kombinációnk a vakcinák mellett védelmet nyújthat a tünetekkel járó és súlyos betegséggel szemben. Nagy várakozással tekintünk az elé, hogy még 2021-ben megoszthassuk az AZD7442 III. fázisú klinikai vizsgálati program további adatait.”

Az AZD7442-t az AstraZeneca saját fejlesztésű technológiájával optimalizálták, amely révén akár 12 hónapos védelmet is nyújthat a COVID-19 ellen, és intramuszkuláris injekcióban kell beadni.

Az Oxford University és a Columbia University kutatóinak előzetes laboratóriumi eredményei azt mutatják, hogy az AZD7442 készítmény a tesztek alapján minden jelenleg ismert vírusvariáns ellen – így a delta varián s ellen is – hatásosnak mutatkozik.1-6

Az AstraZeneca az AZD7442 esetleges sürgősségi használati engedélyezése vagy feltételes jóváhagyása céljából előkészíti az eddigi klinikai vizsgálatok (PROVENT és STORM CHASER) adatainak egészségügyi hatóságokhoz történő benyújtását. A PROVENT-hez kapcsolódó eredmények összességét továbbá benyújtják egy lektorált orvosi folyóiratban való közzétételre, valamint ismertetik azokat egy közeljövőben megrendezendő orvosi kongresszuson.

Legolvasottabb cikkeink