• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A rendelőintézetekben is teret adnak az egészségnek

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Tovább építi az egészségfejlesztés színtereit a Somogy Megyei Egészség Fórum.

Dr. Fadgyas Erzsébet a SKKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve megyei tisztifőorvosa a 2014-es év egyik fő feladatául tűzte ki, hogy a prevenciós feladatok hatékony és eredményorientált megvalósítása érdekében tovább kell építeni az egészségmegőrzésre fókuszáló színtereket és szakmai kapcsolatokat. Az Egészség Fórum munkájába sikeresen kapcsolták be már ebben az évben a fekvőbeteg intézeteket, hiszen valamennyi főigazgató támogatta a Fórum prevenciós munkatervét és delegálta koordinátorát is. 20014. május 27-én a rendelőintézetek és Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centruma vezetőit és vezető szakdolgozóit hívták kerek asztalhoz a cél megvalósítása érdekében.

Bajók Sándorné megyei vezető ápoló a II. Egészségügyi Szolgáltatók Koordinációs Munkacsoportjának koordinátora megnyitójában hangsúlyozta, hogy az egészségre befolyással bíró egyik legfontosabb szintér az egészségügyi ellátás, és az adekvát és minőségi egészségügyi szolgáltatás egyik legfontosabb eleme a primer prevenció és a betegedukáció, mégis méltánytalanul kevés idő és figyelem jut erre, és főként a diagnózisra és a terápiára fókuszálnak csak a szakdolgozók. Ezt a szemléletet szeretnék átalakítani mind a lakosság, mint a járóbeteg ellátás és az alapellátásban tevékenykedő szakdolgozók körében. A megyei vezető ápoló megnyitójában hangsúlyozta, hogy ha a napi gyakorlatban pácienseink egészségtudatosságát nem formáljuk, a terápiában is csak részeredményeket érhetünk el.

A Somogy Megyei Egészségfórum eddigi tevékenységét és 2014. éves munkatervének prioritásait a kerek asztal résztvevőkkel Dr. Pálca-Juhász Márta, a SKKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve prevenciós koordinátor tisztiorvosa ismertette és motiválta a résztvevőket a közös munkára. Dr. Szöllősiné Maler Mónika szűrési koordinátor felvázolta a megye egészségi állapotára és morbiditási és mortalitási adataira hatással lévő tényezőket, folyamatokat, statisztikai adatokat. Tájékoztatást adott arról, hogy a lakosságnak számos jogszabályban biztosított szűrési lehetősége lenne, mely biztosítaná a betegségek korai felismerését, és eredményes gyógyítását, azonban ezzel a lehetőséggel nem élünk eléggé. Vandulek Csaba a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumának szakdolgozó igazgatója gyakorlati tapasztalata alapján is egyetértett azzal, hogy gyakori, hogy már előrehaladott állapotban diagnosztizálják a betegségeket.

Gécziné Szabó Éva és Fentős Károlyné járási szakfelügyelő ápolók a résztvevőkkel ismertetették, melyek azok a kiemelt szakfelügyeleti szempontok és szakmaterületek melyek az ápolás-szakfelügyeleti ellenőrzések révén érintik a járóbeteg ellátás szakdolgozóit, és hangsúlyozták, hogy a szakfelügyeleti ellenőrzés során ki fognak térni arra is, hogy a vizsgált szakrendelésen milyen prevenciós, betegedukációs feladatokat látnak el az ápolók és az asszisztensek.

A prevenciós munkát azzal is támogatta a szakmai nap, hogy egészségfejlesztési szóróanyagokat, plakátokat, kiadványokat és az Egészség Fórum lakossági szűrés tájékoztató és a fogászati szűrés tájékoztató plakátjait adták át a vezető szakdolgozóknak.