• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

A reumatológia határterületeiről tanácskoztak

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu Szerző:
A reumatológia határterületeiről tanácskoztak

A reumatológia ortopédiával, traumatológiával, sportorvoslással és idősgyógyászattal kapcsolatos összefüggéseit tekintik át.

A korszerű 3D-s ortopédiai módszerek, a sejtterápia, az olimpikonok speciális ellátásának szempontjai, valamint az idősgyógyászat aktualitásai is szóba kerültek a 7. DROP konferencián, a Debreceni Egyetem interdiszciplináris fórumán - számolt be róla az intézmény honlapja.

Az elmúlt években az egyik legnagyobb hazai konferenciasorozattá fejlődött a Debreceni Egyetem Reumatológia Tanszéke által 2007 óta, minden második évben megtartott Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP). A rendezvény különlegességét az adja, hogy a kongresszus interdiszciplináris szemlélettel közelíti a reumatológia tudományát, hiszen a medicina legtöbb szakterületével szorosan összekapcsolódik.

- Az elmúlt évek során 10-12 orvosi témát vizsgáltunk meg a reumatológia szemszögéből. Mindig meghívunk 2-3 másik szakmát, idén a reumatológia ortopédiával, traumatológiával, sportorvoslással és idősgyógyászattal kapcsolatos összefüggéseit tekintjük át – mondta el Szekanecz Zoltán, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszékének vezetője a rendezvény március 23-i sajtótájékoztatóján.

A korábbi évek hagyományaihoz hűen egy színvonalas szakdolgozói program kíséri a konferenciát, ahol szakdolgozói szempontból, gyakorlati oldalról közelítik meg a témaköröket. - Az idei tudományágak a szakdolgozók szempontjából is nagyon fontosak, és nagyon sok kapcsolódási pont van, hiszen az idősellátásban egy ápolónak, szociális gondozónak, vagy a sportsérülések utáni rehabilitációban egy gyógytornásznak nagyon fontos szerepe van – fogalmazott Domján Andrea, a Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesületének elnöke.

- A traumatológusok nagyon el vannak foglalva a sérültellátással, és kevesebb idejük jut arra, hogy alapkutatással, valamint a biológia terápia lehetőségeivel foglalkozzanak, a kongresszuson viszont ebbe is betekintést nyerhettünk – fogalmazott Turchányi Béla, a Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék vezetője.
A szakember reményét fejezte ki, hogy a Debreceni Egyetem és a Kenézy Kórház fúziója annak a lehetőségét is meg fogja teremtetni, hogy ne csak a sportorvoslás fejlődjön, hanem a traumatológia is jobban elmélyülhessen az alapkutatásban. A teljes beszámoló itt olvahsató

Legolvasottabb cikkeink