• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A stressz fokozhatja a drogozást

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Egy kábítószerfüggő öt kortársának ad drogot, és erről legalább huszonöten beszélnek.

A stressz és a drogfogyasztás közötti kapcsolat volt a téma az Életesély Kiemelten Közhasznú Mentálhigiénés Alapítvány utolsó előadásán. A négy részből álló programsorozatot a prevenció területén tenni kívánó laikus segítők igénye hívta életre, akik az előadások által megismerhették a prevencióban, kezelésben és rehabilitációban dolgozó szolnoki szervezeteket. Az utolsó előadáson „A stressz és a drogfogyasztás kapcsolatának rendszerszemlélete a serdülőkorú fiatalok esetében" címmel Czakóné Molnár Ágnes családterapeuta „hihetetlen adatokkal" bombázta a hallgatóságot. Egy kábítószerfüggő öt kortársának ad drogot, és erről legalább huszonöten beszélnek. A középiskolások 7-12 százaléka már kipróbálta a drogot, a fiatalok 14-17 százaléka használt már nyugtatókat, altatókat. Egy közelmúltbeli felmérés szerint növekszik ugyan az elterelésbe bevont fiatalok száma, de a drog-túladagolásban elhalálozottak száma stagnál: 2004-ben 34-en haltak meg emiatt. Rendezett családból jön a kábítószerfüggő fiatalok jó része, miközben a felhasználók többsége legálisan beszerezhető szereket használ – hangsúlyozta az előadó.

Czakóné a különféle tévhitekről külön is beszélt. Nem igaz például, hogy a serdülőkorban a kortársnyomás nagyobb erővel bír, mint a szülői nevelői hatás; nem igaz, hogy a drogprevenció csak az iskola és társadalom feladata; nem igaz, ha túlterheljük a fiatalt, nem jut ideje a drogozásra; nem igaz, hogy csak a zűrös családi háttérrel rendelkezők gyerekei veszélyeztetettek. A WHO felmérése szerint azért vonzódnak a fiatalok a droghoz, mert felnőttnek akarják érezni magukat; be akarnak illeszkedni; lazítani szeretnének; kockázatra éhesek, az unalom ellen lázadnak; kíváncsiak. Mindez egyfajta identitáskeresést jelent, ami belső feszültséggel, szerepfeszültséggel jár, ez pedig stresszt jelent – húzta alá az előadó. A stressz olyan új urbanizációs népbetegség, ami azon túl, hogy egész betegségsorozatot indíthat el, egyúttal a dohányzás, alkoholizálás, neurózis, drogfüggőség kiindulópontja is lehet. A betegségmegelőzés és drog-prevenció színterei: a szűrővizsgálatok, a preventív egészségmagatartás, az egészségtudatosság formálása, a stresszkezelési technikák alkalmazása.

Az egészségnevelés fontosságáról Pusztai Jánosné, az ÁNTSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Intézetének egészségnevelője beszélt. Az egészséges életmód egyformán fontos programjai közé sorolta az alkohol- és drogmegelőzést, a dohányzás visszaszorítását, az egészséges táplálkozás és élelmiszerbiztonság szerepét, az aktív testmozgás elterjesztését, a nemzeti- környezet-egészségügyi akciókat, mint amilyen például a parlagfű-irtás.