• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

A sürgősségi betegellátás világnapja az egyetemen is

Regionális hírek 2019.05.27 Forrás: Semmelweis Egyetem
A sürgősségi betegellátás világnapja az egyetemen is

A szakmapolitika egyik nagy eredménye, hogy bevezették a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszert, garantálva a betegek biztonságát.

Idén először rendezték meg az Európai Unió kezdeményezésére a sürgősségi betegellátás világnapját, amelyhez a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) is csatlakozott. A rendezvény részeként vezetett túrán nyílt lehetőségük a laikus érdeklődőnek, hogy betekintsenek a sürgősségi betegellátás rendszerébe, helyszíneibe, valamint szimulációs gyakorlaton vehettek részt - számolt be róla az egyetem honlapja.

A Semmelweis Egyetem SBO-ján tartott rendezvény megnyitóján Dr. Ács Nándor, a Klinikai Központ Külső Klinikai Tömbért felelős elnökhelyettese hangsúlyozta: a sürgősségi betegellátás működésén életek múlnak, éppen ezért kiemelt ellátási terület. Mint mondta, Magyarországon komoly lépések történtek az elmúlt időszakban ezen a területen, de a kormány és az egyetem célja is a sürgősségi betegellátás további fejlesztése. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójaként kiemelte, hogy az egyetemi SBO és a nőgyógyászati terület között gördülékeny az együttműködés.

Dr. Oberfrank Ferenc, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) elnöke hangsúlyozta, milyen nagy jelentősége van a team munkának a sürgősségi ellátás területén. A szakmapolitikai lépések közül kiemelte Dr. Gógl Árpád és Dr. Pikó Károly munkáját, akik annak idején hozzájárultak a sürgősségi ellátás új filozófiájának gyakorlati átültetéséhez, a szakmai normák megalkotásához és a szemléleti átalakulás elindításához. Hozzátette, hogy ez a terület az egészségügy különleges alrendszere, aminek átalakulása még mindig folyamatban van.

Dr. Sásdi Antal, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja ismertette: a szövetségnek 104 tagkórháza van, és mindig kiemelt jelentőségűnek tartották a sürgősségi ellátás kérdését. Szólt arról is, hogy a sürgősségi ellátás is azon területek közé tartozik, ahol a közeljövőben a finanszírozás növekedése várható.

A mentőszolgálat aktív részese a sürgősségi ellátásnak – mondta Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója. Hozzátette, hogy az egyetem SBO-jával szoros együttműködésben állnak. A mentőszolgálat az ország legnagyobb sürgősségi ellátója a maga 8000 dolgozójával, 254 mentőállomásával, így szorosan kell alkalmazkodniuk a kórházi struktúrához – hangsúlyozta.

Dr. Berényi Tamás, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ SBO vezetője prezentációjában ismertette a világnap céljait és előzményeit, valamint bemutatta a sürgősségi betegellátási terület tevékenységét. Kitért rá, hogy 1994-ben május 27-én Londonban jött létre az Európai Sürgősségi Orvostani Társaság (EuSEM). A világnap célja, hogy lehetőséget biztosítson a sürgősségi ellátást igénybe vevők, a döntéshozók és az egészségügyi szolgáltatók számára a korszerű akut betegellátásról való közös gondolkodáshoz. A sürgősségi betegellátásról szólva egyebek mellett arról is beszélt, hogy az akut ellátás korszerű felfogásának része a betegségcentrikusság helyett a betegcentrikusság, vagyis, hogy a beteg köré kell szervezni az ellátási folyamatot. Dr. Berényi Tamás elmondta: a hazai szakmapolitika egyik nagy eredménye, hogy bevezették a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszert, ami garantálja a betegek biztonságát. Mint ismertette, a Semmelweis Egyetem idén 3 éves SBO-ján 66 százalékkal nőtt a betegforgalom a kezdetekhez képest. A betegellátás mellett a graduális és posztgraduális orvosképzésben is részt vesznek, valamint belső oktatásokat és szakdolgozói képzéseket is tartanak.

A sürgősségi betegellátás világnapjának részeként nyílt napot tartottak az osztályon, aminek során a látogatóknak bemutatták a sürgősségi betegellátás rendszerét, helyszíneit, továbbá szimulációs gyakorlaton vehettek részt, és kérdéseket tehettek fel sürgősségi szakembereknek. A délutáni program részeként flashmobbal és szakmai fórummal készültek a szervezők. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink