• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Szív Világnapja Nyíregyíháza szívében

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Évente 60-70 ezer ember veszíti el életét hazánkban különböző szív- és érrendszeri betegségben.

Minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szív Világnapján országszerte számos rendezvény - szűrőnap és egészséges életmódot, mozgást népszerűsítő program - hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének fontosságára.
Számos támogatónak, mecénásnak köszönhetően sikerült a Szív Világnapja alkalmából újra egy olyan rendezvényt megszerveznie a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának Nyíregyháza Alapellátási
Igazgatóságával közösen, amely hasonlóan az elmúlt évekhez, idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket Nyíregyháza szívében a Kossuth téren - tudatták közleményben.

A rendezvény üzenetei mellé olyan közismert személyek álltak Egészség Nagykövetként, mint Dr. Tóth Lajos Barna sebész főorvos, a Jósa András Oktatókórház Általános Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvos a, aki évek óta az Ironman versenyek résztvevője és Dr. Szokol Dianna fogorvos, senior úszó, aki számtalan versenyen vitte Nyíregyháza hírét elért eredményeivel.

Intézményünk tagkórházai a legváltozatosabb eszközökkel küzdenek ennek a népbetegségnek tekinthető problémának visszaszorításáért, megelőzéséért. A Szív Világnapján a Jósa András Oktatókórház és az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szakemberei a rizikótényezőkre és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet, emellett különféle szűréseken népszerűsítik az egészségtudatosság fontosságát.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, a halálozási mutatók rosszabbak az országos átlagtól, köszönhetően annak, hogy a régió adottságai miatt sokkal többen élnek rossz szociális körülmények között. Nem lehet azonban néhány rizikófaktort kiiktatnunk az életünkből, hiszen a munkahelyi stressz, a családon belüli megoldatlan konfliktusok káros hatást gyakorolnak a szervezetünkre. A mentális állapotunk is
hatással van az érrendszerünkre, a szívünkre. Kimutatott tény, hogy a depresszió a szívbetegségben szenvedők 15-20%-nál bizonyítható, ezért fontos hogy a kardiológus szorosan működjön együtt a pszichiáterrel, ha a gyanú felmerül.

Néhány éve 24 órás ügyeletet is működtetnek a Jósa András Oktatókórházban, így az infarktusos betegek halálozása a felére csökkent Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Évente átlagosan 1500 katéterezést végeznek el az Oktatókórházban, 2014 év végére pedig már a tízezredik beavatkozást is végrehajtották. Emellett működik a Rizikó szakrendelés is, ahová várják mindazon betegeket, akiknek családi halmozódása miatt kell tudatosabban figyelnie életvitelére, szívének, érrendszerének egészségére.

A prevencióban kiemelt feladatot kapnak a háziorvosok, mind a felnőtt háziorvosok mind a gyermek- és fogorvosok. De itt kell megemlíteni a védőnők elévülhetetlen és fontos szerepét is az alapellátás rendszerében.

Mindezt Nyíregyháza város vezetése korábban felismerte, és több ponton megerősítette az egészségügyi alapellátást, fejlesztéseket hajtott végre, befektetett, pályázatok segítségével, vagy saját források bevonásával. Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság a város vezetésével, és az egészségügyi szolgáltatásokkal közösen keresi azokat a lehetőségeket, ahol a lakosság érdekében a
szakellátással és/vagy a fekvőbeteg ellátással lakosság közeli ellátást tud biztosítani. Mivel az egészségügy területén dolgozók és tenni akarók fontosnak tartják a prevenciót, ezért kerül megrendezésre minden évben, a város támogatásával és együttműködésével a Kossuth téren a Szív Világnapja rendezvény, ahol az Egészségügyi Alapellátás is képviselteti magát a különböző tanácsadásokkal és szűrésekkel: gyermekorvosi és iskolaorvosi tanácsadással, védőnői tanácsadással, fogorvosi prevenciós sátorral, és hasonló szűrésekkel, amelyek segítségével felismerhetőek és megelőzhetőek a betegségek.

A meghívó a programmal