• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A teljes test MR-vizsgálata a rákmegelőzésben

Regionális hírek Forrás: Weborvos
A teljes test MR-vizsgálata a rákmegelőzésben

A mindössze 60 perces, teljesen fájdalommentes vizsgálat átfogó képet nyújt a szervezet egészségi állapotáról.

A tünetmentes páciensek állapotfelmérésére és a daganatos megbetegedések kiterjedésének pontos meghatározására is kiválóan alkalmas teljes test-MR-vizsgálattal átfogó, precíz képet kapunk szervezetünk állapotáról – hívták fel az Affidea szakértői a figyelmet az április 10-ei nemzeti rákellenes nap alkalmából közleményben.

Pozitív elmozdulás, hogy a mindössze 60 perces, fájdalommentes vizsgálatot a páciensek fele prevenciós céllal, panaszmentes állapotban veszi igénybe. Az ország vezető komplex magánegészségügyi szolgáltatója, az Affidea Diagnosztika budapesti központjainak szakorvosai a nemzetközi protokollnál is részletesebb módszerrel végzik a teljes test-MR-vizsgálatot, amellyel lehetővé válik a rosszindulatú elváltozások korai felismerése és igen pontos meghatározása, ami jelentősen javítja a betegek gyógyulási esélyeit. A rák hazánkban továbbra is népbetegség, Európában a magyarok betegszenek és halnak meg a legtöbben a daganatos megbetegedésekben.

„A teljes test vizsgálatát lehetővé tévő MR-berendezés nagyon hatékony fegyver a rákbetegségek elleni küzdelemben, segítségével felmérhető a daganatos betegségek kiterjedése és az esetleges áttétek, a tünetmentes pácienseknél pedig állapotfelmérésre is használjuk – mondta el dr. Tombácz Andrea radiológus főorvos. – A teljes testről készített MR-felvételek nagyon pontos képet adnak a szervezet egészségi állapotáról, hiszen azokon valamennyi szerv és szervrendszer nagy pontossággal megjeleníthető, bizonyos elváltozások milliméteres nagyságrendben kimutathatók."

„Arra a kérdésre, hogy milyen életkorban és kinek javasoljuk a teljestest-MR-szűrést, igen egyszerű a válasz: minden felnőtt férfinak és nőnek érdemes bizonyos időközönként szűrővizsgálatra jönnie, hiszen a daganatos betegségeknél a korai diagnózis lehetőséget ad a terápia időben történő elkezdésére. A teljes test vizsgálatának előnyei közé tartozik az is, hogy ezzel a páciens szűrése rövidebb idő alatt elvégezhető, mint ha az egyes testrészeket külön-külön vizsgálnánk" – fogalmazott a radiológus főorvos.

Az egyórás vizsgálat a páciens számára nem jár extra megterheléssel, mellékhatása nem ismert. A leggyakrabban panaszolt probléma a bezártságérzés, ez ellen a vizsgálat során, kérésre, nyugtatót ajánlanak, az ellazulást feszültségoldó képi animáció, zene is segíti. Az MR-vizsgálat a páciensek részéről semmilyen előkészületet nem igényel, de célszerű éhgyomorra érkezni.

Az átfogó képet nyújtó MR-szűrés kiválóan alkalmas például a különböző ízületi és gerincproblémák, a csont- és izomrendszer, illetve a koponya vizsgálatára. Férfiaknál nagy biztonsággal szűri a prosztatadaganatot, nőknél a petefészek, a méhtest rosszindulatú elváltozásait. Lehetővé teszi, hogy még a tünetek megjelenése előtt felismerjék a máj, a hasnyálmirigy, a vesék, a húgyhólyag, a mellékvesék és a női kismedencei szervek megbetegedéseit. A vizsgálat lehetővé teszi az esetleges áttétek felderítését, a csont- és hasi, lágyrész, illetve koponya-áttét kizárását.

Ha a test vizsgálata során rosszindulatú elváltozás gyanúja merül fel, akkor az adott testrészre célzottan, esetenként kontrasztanyaggal újabb vizsgálatokat végeznek el. Az eredményeket a betegek 24-48 órán belül CD-n kapják meg, de természetesen e-mailben is kérhetik.

Hangsúlyozni kell, hogy a pacemaker sem feltétlenül kizáró ok: az új típusú eszközzel élők is igénybe vehetik az MR-szűrést éppen úgy, ahogy az ízületi protézisek vagy az agyi aneurizma (ütőértágulat) ellen használt modern záróeszközök, érklipek sem jelentenek feltétlenül kizáró okot. A vizsgálat azonban nem alkalmazható tüdőszűrésre.

Az utóbbi évtizedekben a rák 30-33 ezer ember halálához vezetett itthon évente, 2016-ban 32.987 fő halt meg daganatos betegségben: 18.020 férfi és 14.967 nő.1 Különösen aggasztó, hogy Magyarországon viszonylag magas a fiatalabbak aránya a daganatos betegek között, az elmúlt években növekedett mind az új esetek, mind a halálozások aránya. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint százezer 65 évesnél fiatalabb magyar közül egy év alatt 120-an halnak meg rákban, míg az új uniós országok átlagában ez a szám 90, a régebbi tagállamokban pedig mindössze 63.

A vezető hazai rákbetegségek között első helyen áll a tüdőrák, a statisztikai adatok szerint a megbetegedések száma a tízszeresére nőtt hazánkban 1945 óta. A vastagbélrákban meghaltak számának növekedése mögött nem csupán az egészségtelen és mozgásszegény életmód elterjedése áll, hanem az a tény is, hogy ez a daganat sokáig panaszmentes, ezért a kezelést gyakran már későn kezdik el. Jellemző adat, hogy amíg például az Egyesült Államokban a vastagbélrák okozta halálozások száma a felére esett az elmúlt negyven évben, nálunk ez idő alatt 77%-kal nőtt az áldozatok száma. Az Amerikai Ráktársaság véleménye szerint az elért sikerekben a hatékonyabb gyógymódok mellett komoly szerep jut a korai felismerésnek is.

Sokan halnak meg prosztatarákban és emlődaganatban is itthon, pedig rendszeres szűrővizsgálattal ezek a betegségek korai stádiumban is felismerhetők. 40 éves kor felett évente vagy kétévente ajánlott a férfiaknak urológiai, a nőknek mammográfiai vizsgálatra menniük.

A rossz hazai statisztikák mögött komplex okok állnak. Az egészségügyi ellátórendszerben fennálló problémák, a betegútszervezés hiányosságai mellett a szakértők kiemelik, hogy hiába jut jelentős forrás az onkológiai kezelésekre, ha a pénz felhasználása nem hatékony.

A daganatos betegségek kialakulásában ismert az életmódbeli okok szerepe: rosszak a táplálkozási szokásaink, keveset mozgunk, sokan dohányoznak és az alkoholfogyasztásban is élen járunk. Az utóbbi években a 40–60 éves nők között emelkedett meg itthon a rákos megbetegedések okozta halálozás. Ennek hátterében is jelentős szerepet játszik az, hogy a középkorú és idősebb nők közül egyre többen dohányoznak. A szennyezett környezet is szedi áldozatait: Budapest a világ egyik legnagyobb daganatfertőzési góca, ahol százezer emberre évi ezernél több megbetegedés jut. Feltételezhető, hogy a társadalom lelkiállapota, a stressz is hozzájárul a magas rákhalálozáshoz.

„Az egyre modernebb képalkotó diagnosztikai vizsgálatok kulcsfontosságúak a betegségek korai, időben történő felismerésében. Az egészségtudatosság növekvő népszerűsége – reményeink szerint – a rendszeresen szűrővizsgálatokra járók arányát is megnöveli majd" – tette hozzá a szakorvos.

Legolvasottabb cikkeink