• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A terapeutákon csattan a kuruzslóknak szánt ostor

Lapszemle 2020.02.24 Forrás: nepszava.hu
 A terapeutákon csattan a kuruzslóknak szánt ostor

Az orvosi diplomával rendelkezők leggyakrabban az akupunktúra és a homeopátia területén lépik át a tudomány határait.

A tanácsadó pszichológusok akár egy évre is börtönbe kerülhetnek, ha egy elégedetlen páciens feljelenti őket, hála a február 15-től életbe lépett büntető törvénykönyv (Btk.) módosításának. Ennek célja a kuruzslás visszaszorítása lett volna, de úgy tűnik, a törvényalkotók a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték. A pszichológusszakma forrong, miközben a ku­ruzslókat és a hatástalan szerek forgalmazóit valószínűleg nem sikerül megállítani – virágkorát éli a bizonyítottan hatástalan homeopátia és akupunktúra, a rákgyógyítónak mesélt gyógygomba és a lúgosító víz is. Százmilliós üzlet a betegek megtévesztése, és csak nagyon ritkán lesz büntetőügy egy esetből - írta a Népszava hétvégi melléklete.

A törvény módosításának pozitív hozadéka lehetne, hogy egyértelműen jelzi, milyen büntetés vár azokra, akik például talpmasszázst végeznek azt ígérve, az majd segít legyőzni a különféle betegségeinket vagy késlelteti a daganat terjedését. Valódi változást azonban nem biztos, hogy hoz, tekintve, hogy a büntethetőséget már a korábbi törvény is tartalmazta. Ennek ellenére az Országos Kriminológiai Intézet honlapján található 2018-as összefoglaló szerint 15 év alatt mindössze 45, a kuruzslás vétsége és/vagy bűntette miatt indult és jogerős ítélettel zárult büntetőeljárás volt. Végrehajtandó szabadságvesztést pedig a HVG.hu szerint csak olyan elkövetők kaptak, akik más bűncselekményeket is elkövettek, például csalást, sikkasztást, testi sértést, vagy bűn­ismétlők voltak. Vagy­is: önmagában a betegek megtévesztéséért nem gyakran járt börtönbüntetés.

Az orvosi diplomával rendelkezők leggyakrabban az akupunktúra és a homeopátia területén lépik át a tudomány határait. Az ausztrál Nemzeti Egészség- és Orvostudományi Kutatóintézet (NHMRC) szakemberei már 2015-ben bebizonyították, hogy a homeopá­tia nem hatékony egyetlen betegség kezelésére sem, pusztán placebóként funkcionál. Ugyanerre jutott az MTA is két évvel ezelőtt, amikor az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének véleményéhez csatlakozva kijelentette: a homeopátia esetében „nincs evidencia arra”, hogy a placebónál hatékonyabb. Mégis, a gyógyszerként nyilvántartott készítményeket azóta is felírhatják az orvosok és a gyógyszerészek is gyakran javasolják a betegeknek. Ez a módosítást követően sem változik, továbbra is legálisan kiválthatók lesznek a gyógyszertárakban.

Van egy olyan terület, ahol az új törvény mégiscsak jelentős változást hoz, bár nem kizárólag pozitívat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hívta fel a figyelmet arra, hogy a pedagógiai szakszolgálatokban eddig végzett pszichoterápiás jellegű szakértői tevékenységért is börtönbüntetés járhat a Btk. módosítása miatt. A törvény szövege szerint ugyanis: „Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat, az egészségügyi szakképesítéshez kötött pszichoterápiás gyakorlat vagy a nem­konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A módosító azzal indokolta a szöveget, hogy egyrészt a pszichoterápia is gyakori terepe a ku­ruzslóknak, másrészt mivel ezt orvosok mellett klinikai szakpszichológusok is végezhetik, érdemes volt ezt a tevékenységet különválasztani az orvosi gyakorlattól. A szakma azonban aggódik, hiszen az új kitétel akár a legitim lelki segítségnyújtást végző szakemberek ellehetetlenítéséhez is vezethet. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink