• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A város és a megye új MR-je

Regionális hírek Forrás: Radiologia.hu

A város és a megye MR-berendezése is az új gép, sok szakmának nyit meg pontosabb diagnosztikai utat.

Június elejétől OEP-finanszírozásban is elérhető a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben az MR-diagnosztika. Erről és az új 1,5 Teslás MR-ről dr. Lampé Zsolttal, az intézmény főigazgatójával készített interjút a radiológia.hu.

- Június elejétől OEP-finanszírozásban is elérhető a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben az MR-diagnosztika. Mekkora betegszámot és milyen indikációs körben tudnak ellátni? Mekkora többletfinanszírozást kaptak hozzá?
- Számunkra is nagy öröm, hogy közel egy év várakozás után beindulhat az OEP által finanszírozott MR-diagnosztikai betegellátás a Kenézy Kórházban. Amellett, hogy az új berendezést fekvőbetegeinknél is alkalmazzuk, havonta nagyjából 6 millió pontnyi járóbeteg-finaszírozásból gazdálkodhatunk, ami sokkal jobbá teszi a megye betegeinek MR-diagnosztikai hozzáférését. 2013 júliusában avattunk MRI központunkat, a 1,5T térerejű Siemens Magnetom Essenza gép használatát az elmúlt időszakban kiválóan megtanulták radiológusaink és radiográfusaink, így kellő felkészültséggel tudjuk ellátni a jövőben Hajdú-Bihar megye teljes lakosságát, valamivel több, mint félmillió embert.

- A város vagy a megye MR-berendezése lesz a Kenézyben található berendezés?
- Inkább úgy fogalmaznék, hogy a város és a megye MR-berendezése is az új gép. Területi ellátási kötelezettségünk szakmánként eltérő, de jellemzően 240-500 ezer embert látunk el, MR-diagnosztikai „kötelezettségünk" az egész megyére kiterjed, Debrecen városával együtt. Ekkora beteganyag számára két MR-berendezés minimálisan szükséges. A két debreceni MR szükségességét az egy évvel ezelőtt az egyetemen bekövetkezett sajnálatos tűzeset mutatta meg leginkább, amelynek következtében hetekig Nyíregyházára vagy Miskolcra kellett küldeni a betegeket MR-vizsgálatra.

- Debrecenben így mostantól két, nagy teljesítményű MR-berendezés lesz. Várható, hogy a mostani, akár több hónapos előjegyzési idő jelentősen lecsökken?
- Mivel a Kenézy Kórház MR-diagnosztikai ellátása a megyei és városi lakosokra is kiterjed, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ és a Kenézy Kórház integrációs megbeszélései kapcsán a képalkotó diagnosztika területén is történtek egyeztetések. Bízom abban, hogy a megye és a város lakosai által korábban tapasztalt szűkös vizsgálati kapacitás már a nyár folyamán érezhetően javulni fog és a vizsgálati előjegyzési idő drasztikusan lecsökken.

- Hogyan és mely területeken egészíti ki a kórház terápiás tevékenységét az új MR?
- Intézményünk általános profillal rendelkező megyei kórház, amely a legszélesebb ellátást nyújtja betegei számára. Számunkra alapvető fontosságú az ellátás minősége, ami sok apró összetevő eredménye, valamint a betegbiztonság. Az ellátás során külön figyelmet fordítunk a nozokomiális fertőzések csökkentésére, a minimálinvazív sebészeti eljárásokra vagy a szeptikus betegek elkülönítésére és ugyanennyire fontos a képalkotó diagnosztikában a legkíméletesebb és legjobb eredményt nyújtó modalitásokat alkalmazni. Az új MR alapvetően nem változtatja meg az ellátást, de sok szakmának, így a traumatológiának, ortopédiának, neurológiának, onkológiának és emlődiagnosztikának pontosabb, rövidebb diagnosztikai utat nyit meg, így ezzel a nem ionizáló diagnosztikai módszerrel minimális kockázattal bíró és nagyobb pontosságú radiológiai eredményt fogunk nyújtani.

- Közel egy évet kellett várni, míg a finanszírozó OEP befogadta a gépet. Mi lehetett ennek oka?
- Sokat dolgoztunk azon, hogy intézményünk betegellátási színvonalának megfelelő környezetben valósulhasson meg az MR-diagnosztika. Ehhez meg kellett várnunk, hogy a szakhatóságokon és a finanszírozón keresztülfusson kapacitásbefogadási kérelmünk. Mivel a városban már működik MR-berendezés, érhető, hogy az országos egészségpolitikában nem ez volt a prioritás, de annak is örülünk, hogy mostantól a Hajdú-Bihar megyei betegek számára az ország egyik legmodernebb MR-diagnosztikai ellátása érhető el.

- Nyújtanak-e térítéses ellátást? Hogyan lehet igénybe venni?
- A berendezés átadása óta elérhető nálunk a MedHotel térítéses részlegen keresztül az MR-diagnosztika, amellyel az elmúlt hónapokban egyre többen éltek. Azonban ez esetben is megfelelő orvosi beutalóra volt szükség a vizsgálat elvégzéséhez. Ez a lehetőség a jövőben is betegeink rendelkezésére áll majd, természetesen a jogszabályi feltételeknek megfelelően, időben elkülönítve az OEP által finanszírozott vizsgálatoktól.

A teljes cikk a radiológia.hu-n