• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A XIX. kardiológiai napok Szolnokon

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:
A XIX. kardiológiai napok Szolnokon

A kardiológusokon kívül várnak minél több háziorvost is, hogy közösen gondolkodhassanak.

A szívbetegségek kezelésének mindennapi gyakorlatát, az sokszor életmentő munkában résztvevő orvosok előtt álló kihívásokat tekintik át azon az április 20-21-én tartandó tudományos konferencián, amely Szolnoki Kardiológiai Nap néven vált ismertté a szívgyógyászok körében. A rendezők, a Szolnok Szívügyünk Alapítvány és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház Tudományos Bizottsága a tiszaligeti Garden Hotelbe várja a résztvevőket.

Mint Herczeg Béla, a szolnoki Hetényi kórház kardiológiai centrumának osztályvezető főorvosa a Weborvosnak elmondta: a legutóbbi találkozásuk óta eltelt egy év, és ez az apropó, hogy áttekintsék a szolnoki kardiológiai ellátás hétköznapjait! Sorra venni az elért eredményeket, az előttük álló feladatokat. A Szolnoki Kardiológiai Centrum a régió kardiológiai ellátását a legösszetettebben megvalósítani képes ellátó helye, az akut szívinfarktus ellátás, coronaria intervencióktól kezdve a fekvőbeteg rehabilitáció, a járó beteg ellátásig bezárólag. A rendező alapítvány közel húsz éve vesz részt ebben a munkában, hathatósan segíti az ellátást.

Mint a szakember kifejtette: az elkövetkező évtizedek legnagyobb kihívását továbbra is a cardiovascularis megbetegedések jelentik majd. A szívinfarktus okozta halálozás ugyan harmadára csökkent régióban is, de marad feladat bőven. Idézte Eugene Braunwaldot, a nemzetközi kardiológiai élet meghatározó szaktekintélyét, aki 20 évvel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy az elkövetkező évtizedekben a szívelégtelenség és a pitvarfibrilláció világméretű „járványként" fog az emberiségre nehezedni.

Herczeg Béla elmondta azt is, hogy a járóbeteg rendelés régóta meghatározó része tevékenységüknek. Kezdettől fogva kiemelt figyelmet fordítanak a tartós véralvadásgátló kezelést igénylő betegek gondozására. Közel két évtizede működik a Prothrombin Ambulancia, ahol a véralvadásgátló kezelésben részesülő betegeket látják el. A szívbillentyű beültetésen átesett és a pitvarfibrilláló betegek biztonságos és magas színvonalon kapnak folyamatos ellátást.

Egyik legfőbb jövőbeli feladatuknak a pitvarfibrilláció, a szívelégtelenség, a véralvadásgátlás terápia biztonságos megszervezését, progresszív ellátását, fejlesztését tartják, ezért választották e tárgykört mostani konferencia tudományos fő témájául – jelezte a főorvos. Azzal pedig régi adósságukat is szeretnék törleszteni azzal, hogy másik fő témának a pulmonális hypertonia problémakörét jelölték meg.

Az előadók között várhatóan mind a négy orvosegyetem jeles képviselő jelen lesznek, de a kardiológusokon kívül várnak minél több háziorvost is, hogy közösen gondolkodhassanak, legyen közös akaratunk arra, hogy minél több pitvarfibrilláló beteget ismerjenek fel és kezeljenek közösen! – zárta mondandóját az ismert kardiológus, főszervező.

Legolvasottabb cikkeink