• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

A XXI. századi fizioterápiáról tanácskoznak

Regionális hírek 2019.05.25 Forrás: Unideb.hu
A XXI. századi fizioterápiáról tanácskoznak

Egy több mint 120 milliós fejlesztés keretében skill labort alakítunk ki a Fizioterápiás Tanszéken.

A rehabilitáció innovatív eszközeivel és módszereivel ismerkedhettek leendő és gyakorló gyógytornászok a X. Fizioterápiás Szakmai Napon, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán. A legújabb módszereket és berendezéseket a kar is beépíti képzésébe - adta hírül az egyetem honlapja.

- Tízéves hagyomány már a Fizioterápiás Szakmai Nap a Népegészségügyi Kar életében. Ilyenkor a hallgatók és a már végzett gyógytornászok értesülhetnek a legmodernebb rehabilitációs eljárásokról, berendezésekről, amik ha a mindennapokban még nem is, de a kutatásban már megjelentek – hangsúlyozta köszöntőjében Zsuga Judit, a kar dékánja.

A technikai újítások a fizioterápia terén nemcsak a tornáztatásban segítenek, hanem a beteg állapotának felmérésében is. Az informatikai alapokon működő berendezésekkel mérhetővé válik, milyen mértékű változások történnek a kezelések hatására. A szakmai nap résztvevői a legújabb módszerek közül megismerhették például a teljes testen történő elektromos izomstimuláció, a Flossing-terápia és a pneumatikus technológia mechanizmusát is.

- Annak érdekében, hogy a technika új vívmányait a gyógytornász-hallgatók gyakorlati képzésébe beépíthessük, egy több mint 120 milliós fejlesztés keretében skill labort alakítunk ki a Fizioterápiás Tanszéken. A laborba olyan műszerek kerülnek, melyek az oktatáson túl a hallgatók és az oktatók tudományos munkáját is segítik. Ilyen például egy ultrahang-alapú készülék, amivel az izomrostok fejlődését, változását tudjuk majd követni, lesznek olyan gépeink, melyekkel be tudjuk állítani a különböző mozgástartományokat és szögsebességeket, lesz ultrahangos gerincvizsgálati mérőrendszerünk és olyan készülékünk, mely pneumatikus ellenállás alkalmazásával teszi lehetővé a tréning biztonságos végrehajtását – sorolta Veres-Balajti Ilona tanszékvezető.

Az innovatív eszközök mellett az újfajta mozgásformákról, többek között a pole fitness a cross training és a vibrációs tréning mozgásszervi sajátosságairól is képet kaphattak a X. Fizioterápiás Szakmai Nap résztvevői. A kar Hallgatói Önkormányzatának jóvoltából pedig általános állapotfelmérésen – vércukor-, véroxigén-, vérnyomás, koleszterinszint- és testzsírmérésen, valamint fitnesz-teszten és testtömegindex-meghatározáson – is részt vehettek.

Legolvasottabb cikkeink