• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

A zöld hályogról szólt az idei továbbképzés

Regionális hírek 2018.05.15 Forrás: Semmelweis Egyetem
A zöld hályogról szólt az idei továbbképzés

Nagyon fontos lenne 55 éves kor felett évenkénti szemészeti szűrésen részt venni, mert a legtöbbször véletlenül fedezik fel.

A glaucoma, vagyis a zöld hályog kezelésével kapcsolatos ismeretekbe nyertek betekintést a Magyar Szemészeti Műtősnők, Szakdolgozók XIX. Országos Továbbképző Ülésének résztvevői. A Szemészeti Klinika 19 éve folyó továbbképzése biztosítja a szakdolgozók (műtősnők, asszisztensek, ápolók) számára, hogy a legkorszerűbb ismeretekhez juthassanak hozzá. Egyre nagyobb a részvételi arány, a május 11-i országos továbbképzésen 350-en vettek részt, ami jóval magasabb az előző évekhez képest – ismertette Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a klinika igazgatója.

A továbbképzés minden évben másra fókuszál, tavaly a szaruhártya betegségeivel foglalkoztak, idén a zöld hályog népegészségügyi jelentőségéről és kezeléséről esett szó - számolt be róla az egyetem weboldala.

A nyitó előadást Dr. Nagy Zoltán Zsolt tartotta, aki a széndioxid-lézerrel elért eredményeket, az úgynevezett CLASS műtétek eredményeit foglalta össze. Hangsúlyozta: egy új műtéti eljárásról van szó, ami mindössze két éve érhető el Magyarországon. Előnye, hogy nem jár a szem megnyitásával, ezáltal kisebb a fertőzésveszély, illetve a műtéti komplikációk – bevérzés, a szemnyomás jelentős csökkenése vagy éppen kiugrása – lehetősége is kisebb. Kiemelte: az ún. primer nyitott zugú zöld hályog nem okoz panaszt, a betegek többsége véletlenül veszi észre, ezért nagyon fontos lenne 55 éves kor felett évenkénti szemészeti szűrésen részt venni. Mint mondta, ezeken a vizsgálatokon elsősorban a szemnyomást mérik, illetve a látásfunkciókat értékelik (nyers látóélességet, a legjobb korrigált látóélességet, a szemnyomást, a szem anatómiai viszonyait). A zöld hályognak is több típusa van – hívta fel a figyelmet: van, amelyik emelkedett szemnyomással jár, de van egy olyan alattomos típusa is, ami alacsony szemnyomás mellett mégis funkciókárosodással jár együtt. Ezeket az eseteket kellene jobban kiszűrni, hiszen ha nem kezelik időben a betegséget, visszavonhatatlan károsodás történik a látóidegben, ami akár vaksághoz is vezethet – hangsúlyozta a Szemészeti Klinika igazgatója. Utalt rá, jövőre ünneplik a továbbképzés 20 éves jubileumát. Külön kiemelte Dr. Süveges Ildikó, a klinika professor emeritája, illetve Dr. Fenesi Teréz főműtősnő szervezésben való aktív részvételét. Reményét fejezte ki, hogy a program mindenki számára hasznos lesz, hozzátéve, hogy a rendezvény az egyetem reputációját is emeli. Továbbiak a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink