• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Adományból vásárol eszközöket a gyermekklinika

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Csirkecombokból és káposztasalátából jött össze több mint 11 millió forint a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának.

A KFC éttermeiben gyűjtöttek össze a vásárlók 11 616 180 forintot karácsonyra, amit a napokban adtak át az éttermeket működtető AmRest Kft. képviselői a klinika vezetésének. Ennek az összegnek a segítségével megnőhet a laparoszkópiával elvégzett beavatkozások száma. Az ilyen műtétek lényegesen kisebb megterhelést jelentenek a gyermekek szervezetének, mint a hagyományos sebészeti módszerrel elvégzettek és a kórházban töltött időt is lecsökkentik - tudatta a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány.

Tájékoztatásuk szerint a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján évente már több mint 250 laparoszkópiás - a köznyelvben csak “kulcslyukműtét"-ként ismert - beavatkozást végeznek. Ez az összes műtét 15 százalékát teszi ki. A klinika vezetése is azt szeretné, hogy ez az arány nagyobb legyen. A meglévő laparoszkópiás torony működéséhez, kiszolgálásához szükséges eszközök fejlesztésével jelentősen növelni lehet a beavatkozások számát.

A laparoszkópiás toronyhoz alkalmazható új monitort, speciális lámpát, kamerát, a műtéthez szükséges szén-dioxid befúvót és több, kisebb, a beavatkozás során használatos eszközt tud venni a KFC vendégei által biztosított összeg segítségével a Semmelweis Egyetem.

Aki tavaly november 15-e és december 19-e között “Extra" kiegészítőt - extra adag csirkemell csíkot, csípős szárnyat, káposztasalátát - vásárolt a menüjéhez a lánc 44 magyarországi éttermének bármelyikében, az a kiegészítő árának több mint 10 százalékával, vásárlásonként 30 forinttal járult hozzá a támogatás összegéhez. 387 260 ilyen vásárlás történt, így jöhetett létre a Semmelweis Egyetemnek felajánlott 11 616 180 forint.

“A “kulcslyukműtét" természetesen drágább, mint a hagyományos technika, ám a hatása igen figyelemreméltó. Akár egy napra is rövidülhet általa a kórházban töltött idő" - mondta Dr. Verebély Tibor, a klinika professzora az átadón, amelyen részt vett Dr. Kálmán Attila gyermeksebész is, aki az egyik legnagyobb sikert érte el a laparoszkópiás eszközzel. Tavaly májusban az országban első alkalommal, a mellkas felnyitása nélkül mentette meg egy nyelőcső-elzáródással született csecsemő életét.

"Azokkal a berendezésekkel, amelyeket ebből az összegből a laparoszkópiás toronyhoz tudunk vásárolni, jobban elő tudjuk készíteni a beavatkozásokat, és növelhetjük az ilyen típusú műtétek számát" - mondta el."

A támogatás kedvező hatása nem csak a fővárosi gyermekeket érintheti, hiszen a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájában az ország minden tájáról érkeznek olyan bonyolult beavatkozást igénylő betegséggel küzdő gyermekek, akiken ezzel a laparoszkópiás eszközzel tudnak segíteni.

Legolvasottabb cikkeink