• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ájurvéda kurzus indul a debreceni egyetemen

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

Van, amiben a mondern orvostudomány és van, amiben az ősi orvoslás a sikeresebb, hatékonyabb.

Az „élet tudományának" is nevezett hagyományos indiai orvoslási rendszer alapjaiba az országban elsőként nyerhetnek betekintést februártól a Debreceni Egyetem hallgatói. A több mint ötezer éves múlttal rendelkező medicináról Asmita Wele tart bevezető kurzust gyógyszerész-, orvostan-, fogorvostan-hallgatóknak. A hazánkban egyedülálló, angol nyelvű, szabadon választható tantárgyként induló képzés során a diákok az ájurvéda olyan alapelveit sajátíthatják el, melyek fontos kiegészítésként szolgálhatnak a modern orvostudományhoz - tudatta az intézmény honlapja.

- Az ájurvéda egy ősi, teljeskörű orvosi rendszer, amely a nyugati orvoslási elvekhez képest más megközelítésben viszonyul az egészséghez és a betegségekhez. Megismerésével a leendő orvosok holisztikusabb orvosi szemlélettel kezelhetik a beteget – fogalmaz Asmita Wele.

A közép-indiai, pune-i Bharati Egyetem professzora a legnagyobb különbséget abban látja az indiai és a modern orvoslás között, hogy míg a nyugati orvostudomány javarészt a betegségekkel foglalkozok, addig az ájurvéda bár kezeli a betegségeket, de a fő hangsúlyt az egészség megőrzésére és fenntartására helyezi.

A szakember kiemelte: a modern orvostudomány kiváló megoldást nyújt a fertőző betegségek esetén, életmentő beavatkozásoknál, traumák során és a sebészetben, ahol az ájurvéda kevésbé hatékony. A modern orvoslás ellenben sokszor tanácstalan az olyan nem fertőző, krónikus betegségek esetében, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek gyógyításában viszont az ájurvéda jeleskedik. Módszereivel eredményesen kezelhető számos autoimmun zavar, olyan bőrproblémák, mint az ekcéma, neurológiai panaszok – így a depresszió, Alzheimer- és Parkinson-kór – vagy az anyagcsere folyamatokkal összefüggő rendellenességek, mint például a hazánkban népbetegségnek számító IBS (Irritábilis Bél Szindróma).

A professzor reményei szerint a kurzus résztvevői felismerik majd a kiváló nyugati módszerek mellett az ájurvéda létjogosultságát is.- Hiszek abban, hogy a jövő gyógyászata az integratív gyógyászat, ahol a beteg áll a gyógyítás középpontjában, és nem a gyógyszer. Az ájurvéda és a modern orvostudomány közötti szakadék áthidalásával óriási lehetőségek nyílnak meg, és ezt a küldetést Európában elsőként a Debreceni Egyetem karolta fel – hangsúlyozza a szakember.

A gyógyszerész, orvostan- és fogorvostan-hallgatók hallgatók február 13-tól regisztrálhatnak a tantárgyra a Neptun tanulmányi rendszerben. További részletek a teljes cikkben