• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Alapvető változások a daganatok kezelésében

Regionális hírek 2019.04.19 Forrás: Weborvos
Alapvető változások a daganatok kezelésében

A betegellátás javítása érdekében a szegedi klinikán hétköznap minden reggel 8 órától onkoteammel kezdik a napot.

Paradigmaváltás előtt áll az onkológia, tíz éven belül lassan eltűnnek a hagyományos kemoterápiás eljárások – fogalmaz Prof. Dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika közelmúltban kinevezett igazgatója. A szegedi klinikán alkalmazott új kezelési lehetőség, az immunterápia hosszú távú daganatellenes hatás kialakítására képes, vagyis tartós védelmet biztosíthat a páciensek számára a daganatokkal szemben - foglalta össze sajtóközleményben a professzor asszonnyal készült interjút az egyetem.

Magyarországon jelenleg évente közel 33 ezren halnak meg valamilyen daganatos betegségben, ez a második leggyakoribb halálok. Az Onkoterápiás Klinikán az elmúlt tíz évben nagyjából megduplázódott az esetszám, viszont szerencsére a betegek száma nem nőtt ilyen arányban. Mindez az egyre hatékonyabb komplex terápiáknak köszönhető, ugyanis a páciensek élete jelentősen meghosszabbodott. Több tízéves követéssel is kezelnek emlőrákos vagy vastagbél daganatos betegeket.

– Manapság személyre szabott kezeléseket alkalmazunk. A szövettani diagnózison túl a beteg daganatának molekuláris analíziséből nyert információk alapján kezdjük el a célzott gyógymódokat. A daganatos betegek ellátásában egy nagyon fontos új kezelési lehetőség az immunterápia, az immunonkológiai szerek használata. Ez a klasszikus terápiákhoz képest egy merőben más megközelítést képvisel. Az eljárás nem közvetlenül a daganatra, hanem az immunrendszer működésére hat. Ennek a működésnek az az egyik legfontosabb sajátossága, hogy hosszú távú daganatellenes hatás kialakítására képes, tartós védelmet biztosíthat a páciensek számára az adott daganatfajtával szemben. A daganatok immunterápiájának célja, hogy az immunrendszer képes legyen felismerni és elpusztítani a daganatsejteket. Az immunterápiáknak köszönhetően paradigmaváltás előtt állunk a daganatos betegek kezelésében, tíz éven belül lassan eltűnnek a hagyományos kemoterápiás eljárások – fogalmaz Prof. Dr. Oláh Judit.

A betegellátás javítása érdekében a szegedi klinikán hétköznap minden reggel 8 órától onkoteammel kezdik a napot. – Ha egy sürgető, akut esettel megjelent beteg a következő nap reggelén az onkoteam elé kerül, rövid idő alatt elkezdjük a kezelés szervezését, vagy akár már magát a kezelést. A külön, heti rendszerességgel összeülő úgynevezett szervspecifikus teamekben – ahol belgyógyászok, patológusok, onkológusok, egyes sebészeti társszakmák képviselői is részt vesznek – megvitatják, hogyan kerüljön a páciens műtétre. Más szemszögből nézi az esetet egy onkológus, egy sebész, vagy egy patológus. Egy műtéti team pedig egy sürgős műtét után reflektál a kollégáknak, hogy a beavatkozás után hamarosan küldik a beteget onkológiai kezelésre. Ez egy nagyon fontos oda-vissza ható kapcsolat, az intézeten belüli és a szakmák közötti intenzív konzultációs lehetőség – szemlélteti a mindennapi munkát az igazgató.

Milyen újításokat tervez a klinika működésében? - az interjú az új igazgatóval itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink