• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Általános iskolások tanulták az újraélesztést

Regionális hírek 2018.11.08 Forrás: Unideb.hu
Általános iskolások tanulták az újraélesztést

A Sürgősségi Orvostani Tanszék és az OMSZ az általánosban is szeretné bevezetni az újraélesztés oktatását.

Általános iskolás gyerekeknek tartottak interaktív újraélesztési bemutatót szerdán a Debreceni Egyetemen. A nyolcadik osztályos diákok az életmentő módszereket az Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostani Tanszékének szakembereitől sajátították el - adta hírül az intézmény honlapja.

 - Magyarországon évente 25 ezer hirtelen haláleset történik. Ezek azonnali ellátást igényelnek, már a helyszínen meg kell kezdeni a beteg vizsgálatát és szükség szerint az újraélesztést, ami életet is menthet - mondta el Szabó Zoltán tanszékvezető.

Hirtelen szívritmuszavar, fulladás bárhol előfordulhat, akár az általános iskolákban is. Ezért a Sürgősségi Orvostani Tanszék az Országos Mentőszolgálattal közösen a jövőben általános iskolások számára is szeretné bevezetni az újraélesztés oktatását.

Az első ilyen interaktív gyakorlaton a Hatvani István Általános Iskola nyolcadikosai vettek részt, akik az orvoskar Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjában tartott rövid előadás után élethű maketteken, úgynevezett ambu babákon gyakorolhatták, hogyan kezdjék el az újraélesztést addig, amíg meg nem érkezik a mentő.

A fiataloknak megmutatták hogyan kell használni a félautomata defibrillátort és egy speciális szimulációs eszközön kipróbálhatták a Heimlich-műfogást is, amit fulladás esetén, a légútba kerülő idegen testek eltávolítására lehet alkalmazni. A gyerekek egy mentőautóba is beülhettek és megnézhették, milyen életmentő eszközöket használnak a mentőorvosok.

- Az elsősegélynyújtást nem lehet elég korán és elég széles körben tanítani. A Debreceni Egyetem orvoskarának egyfajta missziója és kötelessége, hogy minél több általános iskolás diákot megtanítson arra, hogyan ismerjék fel ha baj van, tudják, hogyan kell mentőt hívni és ha szükséges, el tudják kezdeni az életmentést – fogalmazott Németh Norbert. Az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese hozzátette: egy ilyen gyakorlaton a gyerekek akár az orvosi pályához is kedvet kaphatnak. A szervezők a jövőben több debreceni általános iskolát is szeretnének bevonni a programba.

Legolvasottabb cikkeink