• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Alternatív segítség az életmódváltáshoz

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Nyugati diagnosztikai eljárások ötvözve a keleti alternatív terápiákkal.

Sokan gondolják azt, hogy stresszes életükre, gyarapodó súlyukra, alapvető gondjaikra megoldást jelenthetne az életmódváltás. Aki már próbálta az tudja, hogy talán ez az egyik legnehezebb kihívás: berögzült életvezetési, táplálkozási szokásainkon változtatni. A Budai Egészségközpont most elindított, úgynevezett Selfness Programja ebben kíván segítséget nyújtani.

A programot bemutató keddi tájékoztatón Kiss András, az Egészségközpont marketing és értékesítési igazgatója elmondta, hogy a Gfk-val közös piackutatás is bebizonyította: az emberek többsége (52 százaléka) nyitott az alternatív terápiákra, arra, hogy ne csak betegségeiket kezeltessék, hanem megelőzendő a bajt, támogatást kapjanak testi-lelki-szellemi egyensúlyuk megteremtéséhez is. A felmérés azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek zöme (80 százalék) azért azt is fontosnak tartja, hogy ezeket az alternatív terápiákat diplomás orvosok végezzék.

Nem véletlen a selfness és a wellness kifejezés hasonló hangzása, hiszen mindkét fogalom magába foglalja a testi egészség fenntartásának folyamatát. A selfness azonban ennél többet is jelent: egy aktív testi-lelki folyamat, amelynek során megismerjük és felfedezzük önmagunkat, és ennek alapján képessé válunk a változtatatásra. Minderről Dr. Takács Ildikó, a Selfness Program vezetője beszélt, aki egyben felhívta arra is a figyelmet, hogy a program egyedülállóan ötvözi a nyugati diagnosztikai eljárásokat, a keleti alternatív terápiákkal. Hozzátette: ez utóbbiaknál is csak olyan módszereket alkalmaznak, amelyeket a Magyar Tudományos Akadémia is elismer.

A Budai Egészségközpont életminőség javító, életmódváltó programjában nagy szerepet játszik az úgynevezett „életmód szűrővizsgálat". A programra jelentkezőknek ez alatt a 3 órás vizsgálat alatt nemcsak a szokásos eredményeit, rizikóit mérik fel, hanem például csontsűrűségét, stressz-tűrő képességét, táplálkozási szokásait. Dr. Kuklis Eszter, a program szakmai irányítója elmondta: a szűrővizsgálat összesítése alapján egyénre szabott alternatív terápiát javasolnak a központ szakemberei. Természetesen, ha a vizsgálatok során fény derül valamilyen betegségre a központ hagyományos orvosi terápiát nyújtó részlegeibe irányítják a pácienst.

Az alternatív terápiák között megtalálható például a pszichológiai, táplálkozási tanácsadás, homeopátia, fitoterápia, a legkülönfélébb masszázsok, moxa kezelés, de még a köpölyözés is. Lehet egy 3 hónapos életmódváltó csomagot is rendelni, minden az érintettel kapcsolatos szolgáltatás együtt jelen van. Olyan ez, mint ha kézen fognánk a pácienst, és mindennel, ami az életmódváltáshoz szükséges, segítenénk – mondta a szakmai vezető. Hangsúlyozta azt is: a Selfness Program azoknak is támogatást nyújt, akik kifejezetten csak az elméletre kíváncsiak. Egész napos oktatás keretében ismertetik az érdeklődőkkel például a stressz-kezelés fortélyait.

Budapest meghatározó egészségügyi intézményében a februárban induló program szolgáltatásait egyenként, de csomagban is meg lehet vásárolni.