• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amerikai egyetemekkel működik együtt az SE

Regionális hírek 2019.02.26 Forrás: Semmelweis Egyetem
Amerikai egyetemekkel működik együtt az SE

A Harvard Medical School a Semmelweis Egyetemmel együttműködve egyik nyári kurzusát Budapesten szervezné meg.

Az egyesült államokbeli Massachusetts állam három egyetemén tett látogatást Dr. Merkely Béla rektor. A megbeszélések eredményeként a Semmelweis Egyetem és a Harvard Medical School (HMS) közti együttműködés keretében a HMS Budapestre hozná egy nyári kurzusát. A University of Massachusetts-cel egy jövő tavasztól induló hallgatói csereprogram részleteiről tárgyaltak, míg a Boston Universityvel egyebek mellett tapasztalatcsere indulhat a curriculum és a technológiai transzfer témájában - számolt be róla az egyetem honlapja.

A jelenleg a világ 6. legjobb egyetemének számító (Times Higher Education, 2019) Harvardhoz tartozó Harvard Medical Schoolban (HMS) a Semmelweis Egyetem delegációja megbeszélést folyatott többek között a posztgraduális képzésekért, valamint a külföldön megvalósított programokért felelős vezetőkkel, akik ismertették a Harvard orvosoknak, kutatóknak, egészségügyi szolgáltatóknak szóló posztgraduális kurzusait is. A két, minőségbiztosítást és betegbiztonságot, valamint klinikai vizsgálatokat érintő mesterképzésen kívül számos képesítést adó posztgraduális kurzusra is lehet jelentkezni (pl. klinikai kutatás, egészségügyi vezetőképzés több szakterületen, a rák biológiája és terápiája, stb.), amelyeken az adott szakterülettel kapcsolatos legfrissebb tudás és képesség sajátítható el, kombinálva az e-learning adta lehetőségeket a hagyományos oktatással.

A megbeszélésen szó esett arról, hogy a HMS a Semmelweis Egyetemmel együttműködve egyik nyári kurzusát Budapesten szervezné meg, amellyel a közép-kelet európai országokat célozná meg az amerikai egyetem. A Harvard eddig ebben a régióban még nem szervezett ilyen kurzust. A lehetséges kurzustémák között felmerült a klinikai kutatás, a tudományos írás, valamint egy oktató tréning.

A University of Massachusetts-ben (UMASS) folytatott megbeszéléseken konkretizálták az egyetemmel közösen indítandó hallgatói csereprogram részleteit, amelyről már korábban megállapodás született. A tervek szerint a Semmelweis Egyetem hatodéves hallgatói sürgősségi ellátási gyakorlatra érkeznének Bostonba, míg az amerikai egyetem első-másodéves hallgatói patológiai gyakorlaton vennének részt a Semmelweisen. A csereprogram 2020 tavaszán indulna el, és az ebben résztvevő hallgatók három hónapot tölthetnének a partnerintézményben. A csereprogram részben az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA), részben a Campus Mundi támogatásával indítható el. Az UMASS-ban Dr. Merkely Béla tárgyalt többek között a sürgősségi tanszék vezetőjével, Dr. Greg Volturoval, valamint meglátogatta a katéteres laborokat is.

A Boston Universityn (BU) tett látogatás célja a magánegyetemmel egy évtizede fennálló kapcsolat új alapokra helyezése volt. A rektor megbeszélést folytatott Dr. Brian Jack és Dr. Jonathan Woodson professzorokkal, akiket a BU rektora teljeskörűen felhatalmazott a Semmelweis Egyetemmel kötendő együttműködési szándéknyilatkozat kidolgozására. A teljes beszámoló itt olvasható (Forrás és fotó: Czétényi Tünde)

Legolvasottabb cikkeink