• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Árvízi veszélyhelyzetben gyakorlatozott a PILIS Mentőcsoport

Regionális hírek Forrás: Magyar Vöröskereszt

Elzárt területen rekedt emberek, újabb gátszakadás, pánikba esett, menekülő bajbajutottak.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei rendeltetésű polgári védelmi szervezete, a PILIS Mentőcsoport az ár-és belvízi veszélyhelyzetekre való felkészülés jegyében, szakmai gyakorlattal egybekötött bemutatót tartott Budakalászon a Luppa-tavon. A gyakorlat során a részt vevő szervezetek élesben is kipróbálták, hogyan állnának helyt egy valódi árvíz esetén - számolt be a gyakorlatról a Magyar Vöröskereszt.

A gyakorlaton a PILIS Mentőcsoport kötelékében több szervezet is részt vett: a Magyar Vöröskereszt, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Pilisvörösvár ÖTE, a Szalamandra Kétéltű Kutató-Mentő Alapítvány, az Amphora Búvárklub és az Armadillo HRRSU.

Fotók: Csordás Ádám - MVK

A feltételezett szituáció szerint az árvízkárosultak egy vízzel elzárt területen rekedtek, ezért speciális légpárnás jármű indult a segítségükre. Miután a jármű pilótája leadta a jelentést a károsultakról, mentőhajó érkezett a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtóival és pszichoszociális alegységével a rászorulók ellátására. A bajt tetőzte a gát átszakadása, a bajba jutottak felé ömleni kezdett a víz, így pánikba esve menekülni próbáltak.

Egyikük megpróbált feljutni a gáton, de a lezúduló víztől csak félig jutott fel, így a gát tetejéről a tűzoltók húzták fel speciális eszközök segítségével.

A többi szerencsétlenül járt embert – akiket a Magyar Vöröskereszt imitátorai személyesítettek meg – egy kétéltű jármű segítségével juttatták ki az elöntött területről.

A Magyar Vöröskereszt feladata egyebek mellett a katasztrófák által érintett lakosság lelki támogatása, az érintettek vonatkozó információkkal való ellátása - mondta el Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt katasztrófavédelmi szakmai vezetője. A lelki támogatás során a segítségnyújtó felméri az érintett személy általános pszichés állapotát, felvilágosítást, tájékoztatást ad, szükség esetén meghallgatja annak tapasztalatait, biztonságos, nyugodt körülményeket teremt számára - tette hozzá
a szakember.

Az alegység tagjai a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége Pszichoszociális Segítségnyújtásért Felelős Központjának speciális képzési programját sajátították el és alkalmazzák a lakosságtámogató tevékenységek ellátása során - hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelmi szakmai vezető.