• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átadták a II. sz. gyermekklinika hemato-onkológiai osztályát

Regionális hírek 2019.10.07 Forrás: Weborvos
Átadták a II. sz. gyermekklinika hemato-onkológiai osztályát

Olyan betegcsoport számára valósult meg a nagyobb biztonságú ellátás, amely különösen kitett a fertőzéseknek.

Több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból újult meg a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Hemato-Onkológiai Osztálya, amely a maga területén Magyarország legmagasabb progresszivitási szintű ellátóhelye. Az 51 ágyas osztályon több szempontból is tovább erősödött a betegbiztonság, egyebek mellett speciális légtechnikai rendszert építettek be, az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszert szereltek fel, a felújítás során pedig a kis betegeket körülvevő környezetet is gyermekbaráttá alakították - adta hírül az egyetemi portál.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Hemato-Onkológiai Osztálya a maga területén ma hazánk legmagasabb progresszivitási szintű ellátóhelye – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Merkely Béla. Ezen az osztályon összesen 51 ágyon fogadják a betegeket, havonta nyolcvan esetet, évente 120 újonnan bekerült leukémiás és daganatos gyermeket látnak el – részletezte a rektor. Az itt dolgozó, nagy tapasztalattal és magas tudományos fokozattal rendelkező szakorvosok számos szakterületen végzik gyógyító tevékenységüket, jelentős kutatásokban vesznek részt. Ezért lehetséges, hogy ma már a daganatos betegségben szenvedő gyermekek körülbelül 80 százaléka meggyógyul – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla.

Dr. Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára gratulált a Semmelweis Egyetemnek, amely – mint fogalmazott – példát mutat, hogy a gyermekkori daganatokkal, leukémiával magas szinten fel lehet venni a harcot, és az egyetem vezetésével országos szinten is olyan adatokat lehet elérni, amelyek meghaladják az európai átlagot. A Semmelweis Egyetem a vezérhajója a gyermekhematológiai ellátásnak, amely a világ szakmai színvonalát képviseli – jelentette ki. Hangsúlyozta a betegutak szervezésének, követésének fontosságát, mint mondta, fontos pillérnek tartja a szervezeti felelősségvállalást is. Példamutatónak nevezte az egyetemet, hogy szakmailag magas szintű munkát végez, és emellett úgy gazdálkodik a forrásaival, hogy ezeket a betegellátás további fejlesztésére tudja befektetni, értve és látva a szükségleteket. A fejlesztés a betegbiztonság jegyében fogalmazódott meg, ezzel kapcsolatban az államtitkár kiemelte: egy olyan betegcsoport számára valósult meg egy nagyobb biztonságú ellátás, amely különösen kitett a fertőzéseknek.

Dr. Kovács Gábor, a klinika igazgatója, az esemény házigazdája elmondta: a több mint 400 millió forint egyetemi és alapítványi forrásból megújult Hemato-Onkológiai Osztályon a betegbiztonság több fronton is megerősödött. Speciális légtechnikai rendszert építettek be, az elkülönítő szobákban betegfigyelő monitorrendszert szereltek fel, zsiliprendszerű beléptető kapukat helyeztek üzembe, valamint steril vízvezeték rendszert építettek be az osztályon. A felújítás során a kis betegeket körülvevő környezetet is gyermekbaráttá alakították, a falakat antibakteriális tapétákkal és mintás ágysávokkal látták el. A teljes beszámoló itt olvasható

(Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink