• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átadták a második Anyák Házát az országban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A karcagi kórházban 3 kórteremben 7 fős anyaszállást alakítottak ki új bútorokkal és vizesblokkokkal.

Mérföldkőhöz érkezett az Országos Anyák Háza Program: a budapesti Bethesda Gyermekkórház után a karcagi Kátai Gábor Kórház Gyermekosztályán nyitotta meg kapuit 2018. február 22-én az Anyák Háza Hálózat második tagja. A kórházban a pályázaton elnyert bruttó 5.000.000 forintos összegből 3 kórteremben 7 fős anyaszállás került kialakításra, emellett a bútorzat és a vizesblokkok is megújultak.

Mint ismeretes, 2012-ben a Bethesda Gyermekkórház belevágott a kórház udvarán lévő, régen diakonissza szállásként működő épület felújításába. Az épület hozzátartozói szállásként működik, méltó körülményeket teremtve az égéssérült gyermekek hozzátartozóinak elszállásolására.  Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága úgy döntött, hogy a felhalmozott tapasztalatok alapján az ország más pontjain, más kórházakban is szeretné ösztönözni a családok méltó elhelyezését.

Az Anyák Háza Országos Program keretén belül az Essity Hungary Kft. a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Bethesda Kórház Alapítvány pályázatot írt ki egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek részére. A pályázatra a szervezők olyan terveket vártak, melyek a gyermekek és családjuk méltó tartózkodását segítik a kórházi kezelés idején. A méltó tartózkodáson olyan körülményeket értünk, melyek mellett a szülők kipihenten tudnak helyt állni a válsághelyzetben. Pályázni gyermek fekvőbeteg ellátással foglalkozó intézmények, illetve civil szervezetek vagy ezek konzorciumai tudtak. Sok pályázat érkezett az ország különböző részeiből, mind gyermekgyógyítással foglalkozó egészségügyi intézmények, mind közhasznú jogállással rendelkező alapítványok vagy civil szervezetek részéről.

2017. június 15-ig küldhették be pályázatukat az érintettek, ezt követően 2017. június 16. és 2017. augusztus 15. között előválogatáson választották ki a 12 legjobbnak ítélt pályázatot. A kiválasztás után 2017. augusztus 15-október 30. között az SCA által delegált bíráló bizottságok felvették a kapcsolatot a kiválasztott intézmények képviselőivel, hogy személyes találkozó keretén belül felmérhessék az intézményre vonatkozó igényeket és lehetőségeket. Ezután választotta ki a szakértő zsűri a 2 db fődíj és a 2 db különdíj nyerteseit. A zsűri tagjait az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) valamint az Essity Hungary Kft. adta.


Két bruttó 5 000 000 Ft összegű fődíjat, és két különdíjat osztottak ki a 2017-es évben. A különdíjasok az Essity Hungary Kft. által 2018-as évben összegyűjtésre kerülő adományt kapják meg, ami hasonló összegű lesz várhatóan, mint a 2017-es fődíjak (bruttó 5-5 millió forint). A különdíjak adományozásáról az Essity Hungary Kft. önállóan döntött. Döntésük oka a pályázati anyagok magas színvonala, valamint a pályázatok indokoltsága volt.

A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház nyerte el az egyik 5 000 000 Ft-os fődíjat. Itt a már meglévő „mamaszoba" padlócseréjét, festését, fürdőszoba felújítását, ágyak és fotelek cseréjét tervezik, valamint tervezik a kórterem átalakítását, szülőággyal, zuhanyzóval és wc-vel felszerelve, kézfertőtlenítést és megfelelő kézmosási lehetőséget biztosítva. Mindemellett pedig közösségi teret is kialakítanak a nyeremény összegéből. A fejlesztés 2018. első félévében kerül átadásra.

A két különdíjas a Békés Megyei Központi Kórház - Pándy Kálmán Tagkórháza Gyulán, ahol a PIC részlegbe (Perinatális Intenzív Centrum: Koraszülött Intenzív Centrum) és a gyermek intenzív részlegen a szülők kényelmesebb elszállásolását valósítják meg a nyereményből, valamint a budapesti Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány, ahol a koraszülött gyermekek szüleinek váró ill. pihenőtér kialakítását szeretnék megvalósítani. Ez a két fejlesztés a 2019-es év legelején kerül átadásra a tervek szerint.

A karcagi Kátai Gábor Kórház volt a pályázat egyik fődíjasa a 2017-es évben. A most elkészült felújításnál 3 kórteremben 7 férőhelyes anyaszállás került kialakításra. Ezen termek felújítását, a hozzátartozó mellékhelységek festését, elektromos hálózat javítását, vizesblokk cseréjét, a helyiségek berendezését, hűtők, mikrohullámú sütők, televíziók beszerzését finanszírozták a nyereményből.



(A képen balról jobbra: Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, Dr. Németh László, az ÁEEK főigazgatója, Nagyné László Erzsébet, a Kátai Gábor Kórház főigazgatója, Herczeg Katalin ESSITY Hungary Kft.)

Legolvasottabb cikkeink