• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átadták az onkológiai intézet új szárnyát

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Másfél év alatt épült fel az a 10 ezer négyzetméteres új épületkomplexum.

Három püspök áldotta meg az Országos Onkológiai Intézet csütörtökön átadott, 5,4 milliárd forintból épült új sebészeti tömbjét, amely 6 új műtőt és egy 78 ágyas fekvő részleget foglal magában.

Az átadó ünnepségen részt vett Matolocsy György nemzetgazdasági miniszter, aki azt mondta: „Magyarország a gyógyulás útján jár, amelynek számos jele van, ilyen ez, a legpusztítóbb betegség ellen küzdő új szárny is".

Magyarországon jelenleg körülbelül 300 ezer daganatos beteg él, és évente 33 ezren halnak meg rákban. Az újonnan regisztrált betegek fele, évente körülbelül 40 ezer ember munkaképes. A onkológiai intézet 1,5 millió daganatos beteget lát, iránymutató a magyarországi daganatos ellátásban. Minderről Kásler Miklós, az intézet főigazgatója beszélt az átadáson. Az intézmény vezetője arról is beszélt, hogy „megható és sűrű érzés" egy olyan új épületkomplexumot átvenni, amely a „test és a lélek megbomlott harmóniáját igyekszik helyreállítani".

Az átadáson jelenlévő Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár is kiemelte, hogy a daganatos betegségek statisztikájában Magyarország mind a régiós országokhoz, mind az OECD országokhoz képest hátul kullog. Ezért is nagyon fontos az országos onkológiai hálózat fejlesztése, amelynek mérföldköve az elkészült új sebészeti tömb.

Az államtitkár felhívta arra is a figyelmet, hogy nemcsak az új szárny alapkőletételénél, 2010 őszén lehetett jelen, hanem talán letettek más, a daganatos betegségek elleni küzdelemhez szükséges alapokat is. Így például a nemdohányzók védelméről szóló törvény hatásaként 89 százalékkal csökkent a szórakozóhelyek szállópor szennyezettsége, nem sokára elindul a védőnői szűrőprogram, amely hatásaként talán sokkal több méhnyakrák és vastagbélrák lesz megelőzhető.

Szócska Miklós közölte azt is, hogy zajlik a fejlesztés az országos onkológiai hálózat többi, intézményeinél is és még az idén az onkológiai intézethez hasonló, a progresszivitás csúcsán lévő intézményeknél bevezetnek „valamilyen progresszív szorzót". Az új intézmény működtetésének finanszírozásához viszont a jelenlévő püspökök „közbenjárását" kérte".