• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Átadták az új műtéti és diagnosztikai tömböt

Regionális hírek Forrás: MTI

A fejlesztés kiemelkedő része a korszerű orvosi gép-műszerek, bútorok és informatikai eszközök beszerzése.

Magasabb színvonalon, nagyobb biztonságban és hatékonyabban tudja ellátni a betegeket a Szent Pantaleon Kórház annak az Európai Unió által 3,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztésnek köszönhetően, amelynek eredményeként új műtéti és diagnosztikai blokk épült a kórház meglévő épületéhez szervesen illeszkedve, s amelyet ma adtak át - tudatta az intézmény közleménye.

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház új technológiai tömbbel bővült az Új Széchenyi Terv keretében, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban" TIOP-2.2.4/09/1. kódszámú pályázaton nyert közel 4 milliárd forintos forrásnak köszönhetően. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 3 300 153 846 forint, az önrész 366 683 761 forint, a kiegészítő támogatás 375 864 908 forint.

A projekt megvalósítása 2011. június 1-jén kezdődött a támogatási szerződés aláírásával, az épület alapkövét 2013. január 9-én rakták le. Az első beteget 2014. szeptember 22-én helyezték át az új épületszárnyba elsőként átköltöző intenzív osztályra.Ma pedig átadták új központi műtéti és diagnosztikai blokkot.

A fejlesztésnek köszönhetően a helyi betegellátásban mérföldkőnek tekinthetően olyan komplex, magas hozzáadott értékű szolgáltatásokat biztosító központi technológiai tömb jött létre, amely jól illeszkedik a Szent Pantaleon Kórház fejlesztési terveihez. A háromemeletes, ötszintes, 6088 m2-es szárny szervesen kapcsolódik a meglévő tömbépülethez. Építési költsége megközelítőleg 1,6 milliárd forint. A fejlesztés kiemelkedő része a korszerű ellátást biztosító orvosi gép-műszerek, bútorok és informatikai eszközök beszerzése, amely mintegy 1,2 milliárd forintból valósult meg.

A fejlesztés eredményeként öt új, korszerűen felszerelt, alacsonyabb költségekkel üzemeltethető műtőt alakítottak ki, amelyek kiváltják a tömbépületben széttagoltan, osztályos struktúrában, elavult technológiával működő műtői kapacitás jelentős részét. Az új műtők szoros szakmai és funkcionális egységben működnek a szintén új szárnyba telepített képalkotó diagnosztikával és intenzív osztállyal. A beruházásnak köszönhetően modern, digitális képalkotó diagnosztika szolgálja a gyógyítást: új röntgenfelvételi és átvilágító berendezés, ultrahang, klinikai mammográf települt a központi műtéti blokkba, amelynek teljes területe szűrt, klimatizált légellátású.

Az új szárny átadási ünnepségén dr. Pók Tibor projektmenedzser köszöntötte a vendégeket, majd elmondta, hogy a gyógyító-megelőző ellátásokat támogató építészeti megoldások születtek a beruházás során, és kellemes környezetet alakítottak ki a betegek, valamint az egészségügyi dolgozók számára.

A 3,3 milliárd forint uniós támogatással megépült új műtéti blokk kiemelkedően fontos a városban és a térségben élők számára, jelentősen javítja a betegellátás színvonalát, a betegbiztonságot, ugyanakkor költséghatékonyabb működést tesz lehetővé, és lehetőséget ad az előnyös betegellátási struktúra kialakítására – méltatta a fejlesztés eredményeit dr. Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára. Kiemelte: a beruházással párhuzamosan megvalósult orvostechnikai és informatikai beszerzések meghatározó jelentőségűek a korszerű betegellátásban.

Mint a térség országgyűlési képviselőjét, az foglalkoztatja elsősorban, mit jelent a Szent Pantaleon Kórház új műtőblokkja az emberek, a lakosság számára, mondta dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, majd hozzátette: „A mai esemény jelentőségét abban látom, hogy az új műtőblokk átadásával jelentősen javul a térség betegellátásának minősége, hatékonyabb orvosi ellátásban részesülnek az emberek – a kórház feladataihoz mért, jelenleg elérhető legmagasabb szinten. „Nem akarok ünneprontó lenni, de szólnunk kell ma a finanszírozási háttérről is. Erőfeszítéseket kell tennünk, hogy az új műtőblokk, a kórház és annak kibővült ellátási területének plusz finanszírozási feltételeit megteremtsük, javítsuk. Hiszen Dunaújváros és Fejér megye keleti része mellett Tolna megye északi része és Bács-Kiskun megye nyugati része is a Szent Pantaleon Kórház ellátási területéhez tartozik" – tette hozzá.

Rövid ünnepi köszöntőjében dr. Reiter József, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese üdvözölte a megjelenteket és méltatta a beruházás jelentőségét.

„A várospolitika, a városfejlesztés egyik meghatározó eleme a Szent Pantaleon Kórház bővítése – fogalmazott Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere. – Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően kórházunk új technológiai tömbbel, központi műtővel és diagnosztikai tömbbel bővül. A közel 4 milliárd forint értékű beruházás eredményeként európai színvonalú, a szakellátást érzékelhetően javító fejlesztéssel gyarapodik a kórház. Ez nemcsak nekünk, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgárainak fontos, hanem azoknak a Tolna, Bács-Kiskun és Fejér megyei lakosoknak is, akik a Szent Pantaleon Kórház szolgáltatásait veszik igénybe."

A műtői tevékenység központosításának szakmai, gazdasági előnyeiről beszélt többek között dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, jelezve, hogy a zavartalan műtői szolgáltatás összetett, számos orvosi, műszaki és gazdasági szakterület harmonikus együttműködését igényli. A tevékenységek egységesítése, központosítása, s ezzel a közös háttér infrastruktúra használata mellett a betegbiztonság és az ellátásbiztonság növelését, valamint a tevékenységek jobb szervezhetőségét, a működés jobb átláthatóságát eredményezi.

A fejlesztésnek köszönhetően a kórház jelentős belső átszervezést, telephely racionalizálást tud végrehajtani annak érdekében, hogy optimális méretű kubatúrával rendelkezzen. A főigazgató videofilmen mutatta be, hogyan épült az új műtéti blokk, és hogyan kezdődött a gyógyítás a kórház legújabb szárnyában.

A hivatalos köszöntők, beszédek elhangzása után az új műtéti blokk bejáratánál került sor a ceremoniális szalagátvágásra, amellyel hivatalosan is átadták a kórház új szárnyát a betegellátás és gyógyító tevékenység szolgálatára. A nemzeti színű szalagot stílszerűen egy-egy sebészollóval vágta át dr. Zombor Gábor, Cserna Gábor és dr. Mészáros Lajos. A vendégek ezt követően megtekintették az új épületszárnyat, tájékoztatást kaptak a kórház főigazgatójától az épület struktúrájáról - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink